ini juga adalah edisi daging qurban... sebenarnya akak dapat banyak.. ada saudara yang buat kurban pun turut menghulurkan daging juga.. x tau la bila nak habis... sebenarnya semua daging daging yang akak dapat akak telah masak dalam pressure cooker terlebih dahulu.. kemudian untuk memudahkan keje akak.. semua daging ni akak simpan di dalam bekas yang berasingan di dalam freezer.. senang keje akak bila time memerlukannya nanti..
bila akak nk masak akak ambil sebekas dan terpulanglah samada nak di buat bakar atau masak secara tumis.. daging pun amat lembut...
untuk masakan ni akak salaikan daging ni terlebih dahulu di dalam oven je... bakar pun xlah lama sangat sebab daging pun dah cukup masak sebenarnya cuma akak nk beri ia garing sikit...
masakan ni mesti pekat baru ada ummmpph...
anak akak cukup suka dengan masakan ni... sedap sangat kata dorang...
RESIPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API
400 g daging - salai terlebih dahulu
10 biji cili api - tumbuk
1 batang serai - di titik
1 cawan santan pekat + sedikit air
sedikit garam
2-3 helai daun limau purut
sedikit serbuk kunyit
2 keping asam keping
masukkan semua bahan ke dalam belaga dan masaklah sehingga mendidih dengan api sederhana.
kacau selau agar x pecah minyaknya...
terliurrr sedapnyaaa..
ReplyDelete