akak x tau ape nk buat untuk makan petang jadi akak sediakan mee kuah ni untuk santapan keluarga.. kebetulan anak akak yang sulung (Along) sedang menunggu hari dah pulang... sekarang ni waktu akak agak terhad sikit sebab mungkin akan menjaga dia selama dalam pantang nanti... x lama lagi insyaallah akak bakal menimang cahayamata cucu sulung... doa doakan yee.. semoga semuanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah.. aminn..
berbalik kita tentang mee ni.. wp nampak kuahnya pucat lesu.. tapi rasanya pasti memikat selera... x percaya cubalah...
Joha Hassan fb
Bahan2nya:
mee kuning - akak guna mee jenis leper
1 paket Bebola Daging
1 bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inch halia - dihiris
1 cili hijau - dihiris
1 cili merah - dihiris
1 lobak merah - dipotong dadu kecil
2 sudu bawang gorengMEE KUAH BEBOLA DAGING
1 cub Knorr - Ikan Bilis
200gm Udang Hidup - dibersihkan dan tepikan kepalanya dan buang ekornya
4 Cawan Air - Boleh di lebihkan
Sayur Sawi - Di hiris kasar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak diperiok, masukan bawang besar, goreng hingga lembut,
masuk, cili hiris,bawang goreng,halia, goreng buat seketika, bila harum nya
mula terbau,tuangkan air secukup, knorr ikan bilis, lobak merah dan garam secukup rasa. Bila kuah mula mendidih masukan kepala udang(gunakan tapisan) biarkan seketika untuk mengambil rasa udang, kemudian keluarkan dan buang kepalanya. Masukan bebola daging dan isi udang dan sayur sawai yang dihiris. Rasa kuahnya secukup nya. Di periok yang lain, celurkan Mee Kunning dan kemudian tos dan tepikan. Sajikan Mee kuah bersama bebola daging taburkan sedikit bawang goreng, limau dan daun sup sebagai hiasan dan sos kicap pedas.
Sos Kicapnya - Potong cili hijau dan merah dan 2 ulas cili padi.Letakan jus limau dan sedikit bawang putih yang ditumbuk.
No comments :
Post a Comment