* edisi daging kurban
masak simple simple je.. sebenarnya dah x tau nak masak apa.. nak perabiskan edisi daging kurban ni sebenarnya... simple simple pun anak kata sedap..
DAGING GORENG KICAP BERKACANG
300 g daging - hiris, goreng dengan serbuk kunyit serta garam dan toskan
bahan tumbuk:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
sedikit ketumbar
sedikit lada hitam
penumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
2 sb kicap manis
4 tangkai kacang panjang - kerat pendik pendik
sedikit asam jawa
2 biji bawang - potong bulat
sedikit garam
sedikit minyak tumisbahan tumbuk:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
sedikit ketumbar
sedikit lada hitam
penumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
2 sb kicap manis
4 tangkai kacang panjang - kerat pendik pendik
sedikit asam jawa
2 biji bawang - potong bulat
sedikit garam
panaskan minyak. tumiskan bahan tumbuk hingga wangi
masukkan daging, kicap serta ais asam jawa.
masukkan garam serta kacang panjang. gaul sebati
hidangkan.
No comments :
Post a Comment