semangat membara nak mencuba.. akhirnya jadi idamanku... sedap.. jom cuba.. kuih ni akak buat minggu lepas tapi x de masa terluang nak update blog...
♥BINGKA LEMAK KRACKERS (Tanpa Telur)
Bahan A :-
16 keping biskut lemak krakers/cream crackers - dipatah2kan
2 cawan santan sedang
1/2 tin susu cair
Bahan B :-
1/2 cawan tepung gandum - ayak
4 sb tepung jagung
1/2 cawan gula halus
1/2 sk baking powder
1/2 sk garam
Bahan C :-
2 sk pandan paste dan beberapa titik pewarna hijau
2 sb mentega cair
secukup bijan - untuk tabur jika suka
Cara-cara
Masukkan bahan2 A ke dalam blender dan kisar hingga halus.
Campur bahan2 B ke dalam sebuah mangkuk dan kacau rata. Tuangkan adunan yang dikisar tadi dan kacau rata dan campurkan mentega cair,pandan paste dan secukup pewarna hijau, kacau hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan bakar pada suhu 160C-170C selama 40 min - 1 jam atau hingga garing permukaan kuih.
ehem... bak nak sepiring...
ReplyDelete