sebenarnya pau donut ni ada lubang di bahagian tengahnya tapi bila ia cukup naik...lubang tengahnya dah tersumbat! agak besar jugak lubang yang akak buat... sebelum kukus masih kelihatan lagi lubangnya... buka kukus... gini jadinya.. nampak macam sebiji pau la pulak...
akak rasa pau donut ni ada 2 peranan... dikukus seperti pau tapi teksturnya mirip donut... x percaya cubalah...
akak ambil gambar ketika coklat belum kering lagi... lagi pun celup ketika pau donut suam suam lagi... sebab tu lambat kering coklat tu... agakkkkk.. x sabar sabarlah tu.. hehehe
PAU DONUT
mjlh Sedap feb 2013
300 g tepung gandum
60 g tepung kanji
2 st yis (8 g)
1/2 st serbuk penaik
75 g gula pasir
25 g susu tepung
175 ml air sejuk
30 g mentega putih
1 st garam
bahan topping:
150 g coklat masakan hitam, dicairkan
25 g coklat masakan putih, dicairkan (akak gantikan dengan kekacang)
campur rata tepung gandum, tepung kanji, yis segera, serbuk penaik, gula pasir dan susu tepung. masukkan air sejuk. uli sehingga licin
masukkan mentega putih dan garam. uli sehingga elastik. biarkan selama 30 minit
kempiskan adunan. timbang setiap bahagian adunan seberat 40 g. bulatkan. leperkan. lubangkan tengahnya
letakkan di atas kertas pau. biarkan selama 45 minit sehingga kembang.
kukus selama 10 minit di atas api sederhana sehingga masak.
celupkan bahagian atas dengan coklat masakan hitam pekat. sejukkan. coret coretkan dengan coklat masakan putih (akak hanya tabur kekacang)
PESAN SEDAP:
pau boleh dicelup setengah bahagian supaya kelihatan tekstur paunya
salam, satu kelainan, donut di kukus..terus tertarik nak mencubanya..biasa donut di goreng..sy copy resepi..tq
ReplyDelete