semalam memang nak g pasar malam sebab dah lama teringin nak makan ikan bakar.. memang akak nak cari ikan talapia sungai sebab ia x de berbau... tapi bukan nak citer fasal ikan ni... akak sebenarnya nak berkongsi resepi air asam berkerisek yang pekat ni... sedap dan memang layannnn... x sedar nasi pun bertambah... hehehe..
RESIPI AIR ASAM BERKERISEK
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melintang
1 biji tomato - hiris nipis
2 biji cili merah - hiris nipis / separuh tumbuk
10 tangkai cili api - hiris halus / separuh tumbuk
sebesar ibu jari belacan - tumbuk
jus asam jawa
cili sos
1 sb kerisek
sedikit garam dan gula
gaul semuanya sehingga sebati dan masukkan garam serta gula sehingga secukup rasa semuanya.
* amat sedap dan pekat
Salam K.Norlie...sedapnya ikan bakar talapia..paling sedap ikan yg bsr2 la..byk isinyakn?Asam asam tu pon dah buat atie kecur (^_^)
ReplyDeleteSedapnya talapaia bakar..cicah pu;ak dengan air asam kerisik..alahai... mahu 3 ekor ni!
ReplyDeletetergodanya tengok air asam tuh..
ReplyDelete