lama betul x buat pajeri terung ni... pebret akak ni... jarang buat sebab mr hubby x suka makan terung.. masa akak buat tadi dia risau takut x de sapa nak habiskan terung yang akak masak ni sebab dia kata akak makan sorang je.. boleh habis ke ni... dia cuma ambil kuahnya saja... ni yang x bestkan sebab x de geng untuk berebut!
RESIPI PAJERI TERUNG PANJANG
Bahan-bahan ( Sajian utk 4 orang )
Bahan utk menumis:-
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
Bahan utk dikisar:-
3 ulas bawah merah
2 ulas bawang putih
1 sb kerisik
3 sb udang kering
3cm halia
Bahan lain:-
3 biji Terung
1 1/2 sb gula merah
1 sb rempah kari
santan secukupnya
Minyak masak utk menumis
Cara-cara
Panaskan minyak, masukkan bhn utk menumis kacau sehingga bau wangi.
Kemudian masukkan bhn yg dikisar dan rempah kari masak sehingga terbit minyak.
Masukkan terung yg tlh dipotong kepada 2 dan dibelah dibhgn tengahnya di ikuti santan .
Stlh terung sedikit empuk masukkan gula pasir, asam keping dan garam. Biarkan sehingga hampir masak baru masukkan kerisek.
Sedapnya...mkn ngan ns panas ikan grg garing confirm bertmbh2 nasik :P
ReplyDeleteRugi sape tak suka pajeri terung! Sedap betul ni kalau buat lauk makan tengahri... bertambah2 nasi dibuatnya ni.
ReplyDelete