lama x beli ikan bawal emas... ikan ni sedap masak kari...
KARI IKAN BAWAL EMAS
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1' halia
2 sb serbuk kari
1 cawan santan pekat
1 cawan air
2 keping asam keping
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak menumis
1 biji tomato - belah 2
10 - 15 biji bendi
panaskan minyak
masukkan setangkai daun kari dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing.
masukkan serbuk kari serta setangkai daun kari lagi dan masak hingga terbit minyak dan masukkan sedikit air. kacau rata.
kemudian setelah berbau harum masukkan santan pekat, asam keping dan sedikit air lagi.
biarkan mendidih dan masukkan ikan tadi serta garam.
didihkan sekali lagi dan masukkan tomato segar dan bend tadi.
bila benar benar masak tutup api. bolehlah dihidangkan
No comments :
Post a Comment