followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, October 6, 2013

BISKUT MAKMUR LEBANESE


sekadar ingin mencuba resepi....
biskut ni lembut dan rapuh di dalam mulut. bagi akak biskut ni kurang manis x seimbang dengan tepungnya hampir 600g.. jadi akak tambah lagi 110g gula caster.. itu sedang sedang je rasa manisnya.. kalau tambah lagi 120-140g ok la kut..

RESEPI BISKUT MAKMUR LEBANESE

Bahan-bahan ( 120 - 150 biji )
580 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 gram ghee
190 gram gula halus (akak tambah gula 110g lagi) = 300g
1 sudu teh vanilla
1 biji telur
100 -150 gram kacang pistachios, dibakar terlebih dahulu dan tumbuk kasar( tapi akak terlupa beli, tukar walnut campur hazel)

Cara-cara

Gaul sehingga sebati ghee, gula dan vanilla.
Kemudian masukkan telur dan digaul sehingga sebati.
Masukan bahan-bahan yang lain dan adun sehingga menjadi doh.
Terap mengikut bentuk yang anda suka dan bakar pada suhu 170 – 180 darjah C sehingga masak.

No comments :

Post a Comment

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...