sekadar ingin mencuba resepi....
biskut ni lembut dan rapuh di dalam mulut. bagi akak biskut ni kurang manis x seimbang dengan tepungnya hampir 600g.. jadi akak tambah lagi 110g gula caster.. itu sedang sedang je rasa manisnya.. kalau tambah lagi 120-140g ok la kut..
RESEPI BISKUT MAKMUR LEBANESE
580 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 gram ghee
190 gram gula halus (akak tambah gula 110g lagi) = 300g
1 sudu teh vanilla
1 biji telur
100 -150 gram kacang pistachios, dibakar terlebih dahulu dan tumbuk kasar( tapi akak terlupa beli, tukar walnut campur hazel)
Cara-cara
Gaul sehingga sebati ghee, gula dan vanilla.
Kemudian masukkan telur dan digaul sehingga sebati.
Masukan bahan-bahan yang lain dan adun sehingga menjadi doh.
Terap mengikut bentuk yang anda suka dan bakar pada suhu 170 – 180 darjah C sehingga masak.
No comments :
Post a Comment