teringin nak makan apam balik... dulu akak buat guna pan kecil je.. tepung pula dari tepung naik sendiri.. tapi kali ni akak try guna tepung gandum, ubah suai guna santan kotak dan guna pula pan besar sikit... dapatlah apam balik saiz besar dan tebal... untuk resepi ni akak dapat 7 keping
APAM BALIK
alma
Bhn:A
1bj telur
1/2cwn gula (mommy kurangkn sket)
Bhn B:
1sdt bikarbonate
1sdt bkg pwdr
1 1/2cwn air / susu cair - akak try guna santan kotak
sdkit pewarna kuning
BhnC:
2cwn tepung gandum
Inti:
kacang kisar
gula
creamed corn
choc chips (optional)
Cara:
1. Guna whisk (resipi asal soh guna processor/blender), whisk-kan bhn A, smpai kembang & pucat.
2. Then cmprkan bhn B. - whisk smpai rata.
3. Akhir sekali masukkan bhn C - whisk lagi smpai sebati. Siap.
4.Panaskn non-stick fry pan saiz 23cm. Tuang 150ml adunan (saiz sederhana) atau 3/4cwn (besar sket) ke dlm kuali. Bila dh mula menggelembung2 tu, taburkan gula - kacang - jagung - choc chips. Lipat separuh bila adunan dh cam kering2 gitu then angkat ler. Siap!
Sedap dimakan masa suam2 panas gituuuu..........
sedap2 saya x pernah jemu kuih apam balik nie..
ReplyDelete