semalam beli timun dengan harga RM0.69 sekilo.. murahkan... akak pun apa lagi... x lepaskan peluang ni... inilah hasilnya... akak buat Kerabu Timun.. tapi akak x letak santan sebab x tahan lama dan berair...
KERABU TIMUN
2 biji timun di buang kulit dan potong buang tengah nya
2 labu bawang di mayang halus
2 biji cili merah di mayang halus
1 biji cili hijau di mayang halus
5 biji cili api di mayang halus
buah tomato yang kecil potong dua (kalau yang besar iris halus2 dalam 1 biji)
sedikit lada hitam di tumbuk halus - jk suka
2 ekor ikan kembung atau (ikan yang banyak isi nya) di bakar dan ambil isi nya
1/2 biji kelapa ambil santan nya (pekat) - akak x bubuh
perahan limau atau lemon dalam sesudu besar
sedikit garam dan gula
santan di campurkan lada hitam, isi ikan, garam dan gula masak di atas api yg perlahan bila dan mendidih angkat dan campurkan semua bahan2 yang di atas tadi.
Salam Kak Norlie....sedapnya kerabu timun. Ranggup je kan. T/Kasih sudi kongsi resepi...InsyaAllah saya akan cuba nanti. Suka dgn resepi yg simple & sedap mcm ni.
ReplyDeleteterima kasih sudi jenguk blog akak yang x seberapa ni...
ReplyDelete