tengok d fb ilah jy masak kurma ikan.. terus teringin nak buat tapi akak x de ikan tenggiri.. hanya adas stok ikan nyok nyok je... ahhh taram je la.. sebab dah blur nak apa sebenarnya..
IKAN NYOK NYOK MASAK PUTIH KURMA
bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol
4 biji KURMA di buang biji dn belah dua memanjang
3 ulas bwg putih dihiris nipis
4 biji bwg merah dihiris nipis
sedikit karat - akak tambah
3 kuntum bunga cengkih
3 cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 keping asam gelugur
200ml santan
daun bawang potong kasar
cili hijau - patahkan
cili merah - belah x putus
garam secukup rasa
bahan kisar:
2 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
1 cm halia
2 biji buah pelaga
cara:
tumis bwg putih,bwg merah,bahan kisar,bunga cengkih,
kayu manis, dn bunga lawang sehingga terbit bau.
masukkan ikan dn kurma. kacau rata. masukkan karat.
masukkan santan,asam gelugur cili hijau dn garam.
masak sehingga pekat.
masukkan daun bawang dn kacau rata... ;))
No comments :
Post a Comment