sebenarnya dah lama sangat nak merasa makan mentarang ni... kebetulan akak lalu jalan dari Klang ke Teluk Intan hubby akak terus je singgah di tepi jalan..(akak pun dah lupa nama tempat yang akak singgah tu) hubby akak beli mentarang yang belum di masak dan menatarang yang siap dikopek kulitnya.. akak sempat bertanya macamana cara nak makan dan masaknya.. rupanya boleh masak pelbagai cara... maka terhasillah rendang ni.. tapi akak masak hingga betul betul kering ye..
RENDANG MENTARANG
Bhn2:
Sekilo mentarang
5-6 biji Bawang merah
3 biji Bawang putih
3 batang serai di ketuk
Halia sebesar ibu jari
Kunyit hidup sebesar jari kelingking
Cili kering blender lebih kurang 20 keping
Santan
Garam & Gula secukup rasa
Saya blender bawang merah, putih, halia, kunyit ngan cili kering sekali
Cara masak:
Masukkan bahan2 yg di blender tu, serai ke dalam santan dalam kuali,
Bila dah mengelegak, masukkan mentarang dan masukkan sikit santan cair..Kacau sekali sekala sampai kering (tapi hubby suka berkuah sikit)...Lepas tu boleh makan
sedapnyerr...
ReplyDelete