masakan ni kak Rohana Sulaiman yang rekemenkan akak masak masakan ayam portugis ni.. dia kata sedap.. memang sedap pun.. x rugi cuba.. ada kelainan dari segi rasanya.. tapi agaknya akak masak ayam ni terlebih santan kut.. jadi terpekatlah pulak... main taram je santan tu sebab dalam resepi pun tulis semangkuk santan susah jugak nak agakkan.. lainlah ia tulis ikut "Liter", istimewanya masakan ni ada di campur biji sawi yang di kisar..
Rohana Sulaiman AYAM PORTUGIS
(resepi dari Siti Latipah Yusop)
1 ekor ayam - potong kecil
20 btg cili kering*
20 bj bwg merah*
4 ulas bwg putih*
1 btg serai*
Semua yg bertanda * di kisar
4 sudu mkn biji sawi - di kisar berasingan
1 mangkuk santan
2 bj bawang besar - hiris
4 btg lada merah - belah 2
Sadikit cuka / air limau kasturi
4 bj bwg merah - hiris
Minyak utk tumis
Garam
Goreng hirisan bawang merah... Masukkan rempah kisar dan tumis sahingga naik aroma... Masukkan biji sawi kisar.... Dan masak sabentar... Kemudian masukkan ayanm dan santan.
Bila kuahnya mula mendidih, masukkan cuka...masak hingga kuahnya pekat..... Masukkan pula bawang hiris dan cili merah, balik2kan dan angkat.
Pernh cuba... Mmng sedap
Assaamualaikum Norlie,
ReplyDeleteikan kukus portugese kita dah cuba, ayam aje yang belum... masuk list dulu ye...tq.
salam kak,
ReplyDeletenampak lazat..bolh cuba nti..
salam..
ReplyDeletelama tak bertandang.ari ni datang di sambut dengan ayam potugis lagi.sedap kalau makan dengan pulut kuning nampaknya ni.
Salam Kak Norlie.. nyum2 namapak sedap sesedap namanyer.. ni makan ngan ngasi berperisapun sedap ni kak.. terasa lapo dibuatnyer he he he
ReplyDelete