mesti ade yang tanya kenapa sejak kebelakangan ini akak asyik masak ayam je... heheheh.. sebenarnya anak akak masih bercuti sem jadi dorang ada di umah.. biasalah ayam jugaklah menjadi pilihan mereka.. akak ni pula suka memasak mengikut selera anak... sebenarnya akak ni memang kurang sangat makan ayam ayam ni.. tapi bukan bererti akak x suka..
semasa akak g demo masakan bersama chef ismail dan florence tan baru baru ni.. chef ismail ade g tau untuk buat puree tomato... senang je.. blend tomato dan masak bersama sedikit tepung jagung untuk jadikan pes kental... jadi akak test la kat masakan ayam merah ni.. ermmm pasti x mengecewakan.. memang sedap sangat.. warna masakan akak jadi merah terang sangat..
RESIPI AYAM MERAH PES TOMATO
1/2 ekor ayam - goreng 1/2 masak
bahan blend:
8 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
2-3 biji tomato segar (blend bersama 1sm tepung jagung) - puree/pes
1-2 sb sos cili
1-2 batang serai - ketuk
1/2 biji tomato - hiris
1-2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang holland - potong kasar
1 biji tomato - potong baji
1 biji tomato - potong baji
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak menumis
panaskan sedikit minyak baki dari goreng ayam.
tumiskan bahan penumis dan di ikuti bahan blend hingga wangi
masukkan serai titik, ayam goreng, pes tomato dan sos cili, air asam jawa, gula dan garam.
kacau hingga rata dan masukkan bawang holland serta tomato. kacau dan angkat.
Salam... masuk sini terus kecuuurrrrrrrrrrrrrrr
ReplyDeletewowww sedapnyeeee... saya mmg suka ayam msk merah tapi slalu guna puree kat kedai. next time leh try resepi norlie :)
ReplyDeletesalam kak norli..kuah yg pekat tue..tertarik tul:)
ReplyDelete