AYAM GORENG 65 <3 Mamak style...yang menyelerakan... kalau x salut sos pun dah sedap sangat... ayam berwarna merah merah gitu..
* dari kelas menuntut ilmu nasi kandaq belasan tahun dahulu.. dari mummy Fatimah Penang..
AYAM GORENG 65
1 ekor ayam potong 10/12, bersihkan
1/4 cawan tepung jagung
1/4 sudu teh warna merah
1/4 sudu teh warna kuning
1 biji bawang besar }
4 ulas bawang putih} kisar
1 cm halia }
Minyak untuk menggoreng
Bahan B:
1/4 cawan cili sos
1/4 cawan tomato sos
Minyak secukupnya
Cara
Gaul semua bahan A dan perap selama 4 jam atau lebih baik semalaman dalam peti ais. Goreng hingga masak, angkat dan sejukkan.
Panaskan kuali dengan api kecil, tuang sedikit minyak. Masukkan cili dan tomato sos. Biarkan panas baru masukkan ayam goreng. Balik-balikkan hingga rata dan kering. Angkat. [jangan lelama]
No comments :
Post a Comment