resepi ni kek ini akak dah derhakakan sikit... huhuhu... cuba lihat resepi pestime yang pernah akak buat di sini untuk resepi itu akak buat 100% ikut resepi kak fida... tapi untuk resepi yang ke 2 ni akak dah ubah suai.. akak langsung x buat ADUNAN COKLAT (abaikan) tapi akak tetap guna resepi ADUNAN PUTIH, akak buat 2 adunan. satu adunan akak letak pewarna hijau dan satu lagi adunan akak letak pewarna coklat + hitam.. yang lain lain akak x ubah..
sebelum bakar
KEK MINYAK TANPA TELUR (MARBLE) - 2
adaptasi dari resepi k.fida
ADUNAN PUTIH :- (akak buat 2 adunan:-
satu warna hijau dan satu akak letak pewarna coklat + hitam)
1 3/4 cawan tepung gandum}
1 sk baking soda} - ayak bersama
1/2 sk baking powder}
1 cawan gula halus (akak guna 3/4 cwn)
1/4 sk garam
1/3 cawan minyak
1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon - akak letak cuka makan
1 cawan air panas/susu segar panas - akak letak air panas jer
1 sk esen vanilla
Untuk adunan putih, campurkan bahan2 kering ke dalam mangkuk dan kacau rata. Dalam mangkuk berasingan, campurkan bahan2 basah. Tuang bahan2 yang basah ke dalam adunan bahan2 kering dan whisk hingga sebati dan adunan tak bergintil. letakkan pewarna hijau. Ketepikan.
Lakukan proses yang sama untuk adunan coklat. letakkan pewarna coklat + hitam. gaul rata.
Marblekan adunan hijau dan coklat berselang-seli di dalam loyang bergris dan alas kertas. Lorekkan adunan sedikit.
bakar Bakar kek pada suhu 160C selama 45 min - 1 jam atau hingga kek masak ikut kepanasan oven masing2.
sedapnyerr kek minyak...
ReplyDeletenak cuba lah kek ni
ReplyDelete