testing kali ke 3 buat kek minyak tanpa telur ni.. kali ni akak tukar adunan putih ni kepada pewarna merah.. tapi kek ni agak gelap sikit warnanya.. hehehe.. alahai.. dah pandai mengubah pulak dah ye... saja suka suka nak melihat hasil sebenarnya... dulu akak pernah buat kek ini di sini ye..
kek ni akak bawa balik kampung... sebagai buah tangan untuk kakak iparku..
Sebelum bakar
KEK MINYAK TANPA TELUR (MARBLE)
ADUNAN PUTIH :-(akak letak pewarna merah)
1 3/4 cawan tepung gandum}
1 sk baking soda} - ayak bersama
1/2 sk baking powder}
1 cawan gula halus (akak guna 3/4 cwn)
1/4 sk garam
1/3 cawan minyak
1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon - akak guna cuka makan
1 cawan air panas/susu segar panas - kali ni akak guna air panas(dulu guna susu kotak)
1 sk esen vanilla
ADUNAN COKLAT :-
1 1/2 cawan tepung gandum}
1/4 cawan serbuk koko}
1 sk baking soda}
1/2 sk baking powder} - diayak bersama
1 cawan gula halus
1/4 sk garam
1/3 cawan minyak
1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon - akak guna cuka makan
1 cawan air panas/susu segar panas -kali ni akak guna air panas(dulu guna susu kotak)
1 sk esen vanilla
Cara-cara
Untuk adunan putih(merah), campurkan bahan2 kering ke dalam mangkuk dan kacau rata. Dalam mangkuk berasingan, campurkan bahan2 basah. Tuang bahan2 yang basah ke dalam adunan bahan2 kering dan whisk hingga sebati dan adunan tak bergintil. Ketepikan.
Lakukan proses yang sama untuk adunan coklat.
loyang Marblekan adunan putih dan coklat berselang-seli di dalam loyang bergris dan alas kertas. Lorekkan adunan sedikit.
bakar Bakar kek pada suhu 160C selama 45 min - 1 jam atau hingga kek masak ikut kepanasan oven masing2.
salam kak..
ReplyDeletecantiknya kek minyak marble tu..
Nampak moist la walaupun tanpa telur..boleh cuba juga nnt
ReplyDeletesalam norlie, cntik warna kek, kak ruby lum buat lg kek ni
ReplyDelete