SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT
BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis.
4 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)
4 ulas bawang merah kecil (dihiris nipis atau ditumbuk)
BAHAN B
20 biji cili kering di mesin bersama sedikit belacan
Air Asam jawa (bersaiz sebesar ibu jari).
sedikit garam (*untuk semua masakan udang, kuantiti garam perlulah diKURANGKAN)
Sedikit gula (jika suka)
BAHAN C
rm 2 Terung Pipit - akak celur sekejab
BAHAN D
segenggam ekor Udang sederhana (jangan dibuang kulit nya)
3 biji bawang besar (dihis bulat-bulat dalam saix yang tebal)
Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis Bahan A dan goreng sehingga bawang kekuningan dan semerbak harum.
3. Masukkan Bahan B dan masak sehingga cili menjadi sedikit kering dan minyak terbit dari masakan.
4. Seterusnya masukkan Bahan C dan bila 3/4 masak masukkan Bahan D
5. Masak <> 10 minit dengan api yang sederhana besar dan boleh lah diangkat.
Pastikan Udang jangan terlebih masak kerana ia akan menjadi kurang sedap.
No comments :
Post a Comment