nampak kurus pulak maxico cha kuih ni... dulu akak buat gebu gebas.. mungkin kerana kali ni akak guna nozel bintang.. dulu akak buat guna nozel bulat tanpa bintang je...
memang sedap kuih mat salleh ni untuk hidangan petang bersama teh tarik...
resepi ni akak belajar d kelas Chef Han yang akak sertai... dah lebih 10 th yang lalu.. lamanya terperamkan.. hahaha... menurut Chef Han kuih ni berasal dari maxico.. kiranya ni kuih cakoi ala ala maxicolah katakan...
MAXICO CHA KUIH (CHURROS)
A)
250 g air
100 g butter
2 g garam
B)
150 g tepung
2 g serbuk penaik
2 g serbuk penaik
C)
2 bj telur
D)
20 g caster sugar - hiasan
minyak masak
masak A) sampai didih. tutp api dan tambah bahan B) gaul cepat cepat sampai sebati
pindahkan ke mixer. pukul sampai sebati dan masukkan telur. sebatikan lagi
masukkan campuran ke dalam piping bag dengan menggunakan nozel kesukaan. tekan keluar ke dalam minyak masakan yang sudah dipanaskan. angkat dan toskan.
taburkan gula caster dan sedia dimakan
** untuk senang masak dalam kuali non stick
** gunakan penyepit besi untuk angkat dr minyak
** paipkan ke dalam minyak dan putuskan ke tepi non stick # jk x biasa boleh gunakan gunting sz sedang untuk memutuskan adunan yang telah dipaipkan
** untuk senang masak dalam kuali non stick
** gunakan penyepit besi untuk angkat dr minyak
** paipkan ke dalam minyak dan putuskan ke tepi non stick # jk x biasa boleh gunakan gunting sz sedang untuk memutuskan adunan yang telah dipaipkan
No comments :
Post a Comment