buah Mulberry ni pemberian dari rakan setaman...yang sebenarnya untuk kek ni kena guna buah ni sebanyak 250 g tapi yang akak dapat cuma 180 g shj.. jadi baki yang kurang tu akak tambahkan kismis kuning sebab itu je yang ada stok kat umah ni..
dulu akak pernah buat kat sini..
KEK BUAH MULBERRY
Bahan ‘A’
90 gm minyak jagung
150 gm gula castor
3 biji telur gred A
Bahan ‘B’
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikabornat ( semua bahan dicampur dan diayak )
1 sudu besar air limau + 3 sudu besar susu segar
Bahan ‘C’
180 gm buah melbery segar (stok yang akak ada hanya 135g)
70 gm kismis kuning
½ sudu teh soda bikabornat ( semua bahan ini di gaul rata )
Cara: -
Putar telor dan gula hingga kembang.
-Perlahankan mesin tuang minyak jagung sambil diputar perlahan hingga sebati.
-Masukan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu bercampur air limau kacau rata hingga adunan sebati.
-Masukan buah-buahan kedalam adunan hingga rata.
-Tuang adunan dalam tin pembakar yang telah beralaskan kertas pembakar serta digris dengan mentega atau minyak.
-Bakar adunan kek hingga masak.
No comments :
Post a Comment