nak habiskan stok hati ayam... yang tidak digemari oleh ahli keluarga.. adoiii... setiap kali beli ayam memang dapat hati pedal bagai ni.... sayang nak dibuang.. sedangkan ia x mendapat tempat dihati seisi keluarga.. akhirnya akak buatkan sayur masak lodeh... bukan makan dengan nasi impit tapi buat untuk hidangan tengahari jer...
SAYUR LODEH HATI AYAM BERTUMIS
bahan A
1/4 kg hati ayam
50 ml minyak masak
bahan B - kisar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai - ketuk
bahan C - di sangai dan blend
15 g ketumbar
10 g jintan manis
10 g jintan putih
1/2 st serbuk kunyit
bahan D
30 g udang kering
40 g cili kering - kisar
1 L santan
2 helai daun kunyit
1 st gula
garam secukup rasa
bahan sayur: (ikut suka)
50 g karat
30 g kacang panjang
30 g bunga kubis
30 g kubis bulat
1-2 keping tauhu - goreng sekejab
20 g fucuk
20 g suhun
1 keping tempe
panaskan minyak dan tumis bahan B dan bahan C sehingga naik bau.
kemudian masukkan cili kering, serbuk kunyit dan udang kering lalu ditumis sehingga cili masak. masukkan pula hati ayam dan masak hingga empuk.
setelah itu masukkan pula santan dan semua bahan sayuran yang telah dipotong.
apabila santan telah mendidih masukkan garam secukup rasa.
angkat dan hidangkan.
masak style kalio pun sedap jugak kak.
ReplyDeleteayu pnh try
kalio resepi akak ke.... terima kasih..
ReplyDelete