lama betul x makan ketam telur masin.. rindu nak makannya... dulu akak pernah buat tapi alahai.. rasanya dah lebih setahun yang lalu.. ermmm lama tu... mana x rindu datang bertandang lagi.. fuhhh.. memang sedap.. untuk resepinya akak letakkan semua di sini.. senang sapa nak tengokkan... oh ye.. pesan akak... sebaiknya ketam tu dikukus sekejab agar isinya x kering berbanding jika digoreng..
RESIPI KETAM KUKUS TELUR MASIN
1. Ketam bunga - 3 ekor (potong setengah & kukus)
2. Kuning telur masin - 5 biji (direbus)
3. Bawang putih - 3 ulas (dicincang)
4. Cili padi - 8 biji (dicincang)
5. Tepung kanji - 2 sudu besar
6. Mentega - 2 sudu besar
7. Susu cair - 2 sudu besar
8. Daun kari - 5 helai
9. Garam & lada sulah secukupnya
1. Kukus ketam hingga masak dan toskan airnya
2. Gaulkan ketam bersama tepung kanji & goreng di dalam minyak yang banyak. Toskan & angkat. Ketepikan
3. Tumis bawang putih yang dicincang bersama mentega dan kuning telur masin yang juga dicincang dengan api perlahan
4. Masukkan daun kari dan susu cair
5. Masukkan ketam yang digoreng tadi, gaul mesra
6. Perasakan dan sedia dihidangkan
No comments :
Post a Comment