followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, February 13, 2014

KEK MINYAK TANPA TELUR (MARBLE)



jom kita buat kek minyak tanpa telur ni.. memang sedap dan moist sesangat.. kek yang memang save bajet.. jika kebetulan x de telur di umah pun kita boleh buat... bukan itu saja.. rasanya kek ni sesuai juga untuk orang yang sedang berpantang atau anak yang sedang berkhatan... kalau terasa nak makan kek... kek ni lah yang sangat sesuai...
 bila mr hubby akak makan kek ni dan tanya rasa kek ni memang lembab ke... terus teruja rasa akak nak buat lagi... 

KEK MINYAK TANPA TELUR (MARBLE)

Bahan-bahan ( loyang 8x8 / 9x9 ) - akak guna acu 8x8 - 4segi

ADUNAN PUTIH :-

1 3/4 cawan tepung gandum}
1 sk baking soda} - ayak bersama
1/2 sk baking powder}
1 cawan gula halus (akak guna 3/4 cwn)
1/4 sk garam
1/3 cawan minyak
1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon - akak guna cuka makan
1 cawan air panas/susu segar panas - akak guna susu kotak
1 sk esen vanilla

ADUNAN COKLAT :-

1 1/2 cawan tepung gandum}
1/4 cawan serbuk koko}
1 sk baking soda}
1/2 sk baking powder} - diayak bersama
1 cawan gula halus
1/4 sk garam
1/3 cawan minyak
1 sb cuka makan/cuka apple/jus lemon - akak guna cuka makan
1 cawan air panas/susu segar panas - akak guna susu kotak
1 sk esen vanilla

Cara-cara

Untuk adunan putih, campurkan bahan2 kering ke dalam mangkuk dan kacau rata. Dalam mangkuk berasingan, campurkan bahan2 basah. Tuang bahan2 yang basah ke dalam adunan bahan2 kering dan whisk hingga sebati dan adunan tak bergintil. Ketepikan.

Lakukan proses yang sama untuk adunan coklat.
loyang Marblekan adunan putih dan coklat berselang-seli di dalam loyang bergris dan alas kertas. Lorekkan adunan sedikit.
bakar Bakar kek pada suhu 160C selama 45 min - 1 jam atau hingga kek masak ikut kepanasan oven masing2.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...