dari resepi ratu kuih talam
memang sedap
TALAM CACA
LAPISAN BAWAH * Guna Loyang 10x10x2 @3
- 50g sekoteng (rebus & toskan)
- (Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)* Saya guna 50gm cha cha, rebus hingga empuk dan toskan
- 150g tepung beras*
- 250ml santan pekat*
- 450ml air*
- 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
- 150g gula castor*
- 1tsp garam*
CARANYA
- Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
- Masukkan sekoteng/cha cha (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
- Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS
- 150g tepung gandum
- 300g gula halus
- 5/3/2 biji telur (saya guna 3biji telur)
- 250ml santan pekat
- 500ml air
- 1/2 tsp garam
- 1 ½ tsp perisa rose
- pewarna pink
CARANYA
- Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
- Tuangkan ke atas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit
- Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
nyums!~
ReplyDelete