ok x jika biskut ni wat hantaran... sebenarnya akak pernah buat bentuk camni dan pernah disiarkan di sini.. tapi wp bentuk dan warna seakan sama tapi resepinya berlainan. yang dulu menggunakan susu pekat tapi ali ini akak menggunakan susu tepung dan campur tepung jagung.
biskut ni senang untuk ditekan sebab adunannya sangat lembut
biskut ni senang untuk ditekan sebab adunannya sangat lembut
Resepi SEMPRIT SUSU
250 gm Buttercup
120 gm gula icing
1 tsp esen vanila
1 biji Kuning telur
Bahan B
300 gm Tepung Jagung
50gm susu tepung (apa2 Brand)
120gm tepung Rose
** bahan C (jika nak hias hijau) x nak hias pun x pe
ambil sedikit adunan plain + pewarna hijau
Hiasan:
Jelly Tip dibelah 2 - akak guna love merah
Cara2:
1. Satukan bahan A, gaul hingga sebati...
2. tak perlu Sampai kembang...masukkan susu gaul sebati...
3. Ayak tepung jagung dan tepung rose, masukkan sikit sikit sehingga tidak melekat di jari...
4. tekan adunan tu menggunakan jari sehingga bentukkan mcm pic ni
5. bakar 180C sehingga kekuningan @ garing dibahagian bawah...
6. Noor gunakan api atas dan Bawah..
Lawanya biskut tu, sayang nak makan hehehe
ReplyDelete