akak memang x bercadang nak buat kek Melbery ni... setiap kali tengok rakan fb poskan gambar kek ni hati gelora nak buat tapi x berupaya sebab x de buah melbery ni..
tapi... semalam tetiba rakan setaman hantar akak buah ni.. huhuhu.. gembira buka kepalang... tapi setelah sukat.. sedikit dukacita sebab buahnya hanya ada 135g sahaja.... huhuhu.. sekali lagi mengeluh... wp gitu.. hati tetap nak buat gak.. sebab nak rasa kek ni.. jika akak x buat makna akak telah melepaskan peluang ni.
tapi... semalam tetiba rakan setaman hantar akak buah ni.. huhuhu.. gembira buka kepalang... tapi setelah sukat.. sedikit dukacita sebab buahnya hanya ada 135g sahaja.... huhuhu.. sekali lagi mengeluh... wp gitu.. hati tetap nak buat gak.. sebab nak rasa kek ni.. jika akak x buat makna akak telah melepaskan peluang ni.
buah melbery segar.
hanya perlu di buang tangkainya, cuci bersih dan lap kering
KEK BUAH MELBERY
fb zaleha yet
90 gm minyak jagung
150 gm gula castor
3 biji telur gred A
Bahan ‘B’
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikabornat
( semua bahan dicampur dan diayak )
1 sudu besar air limau + 3 sudu besar susu segar
Bahan ‘C’
250 gm buah melbery segar (stok yang akak ada hanya 135g)
250 gm buah-buahan campuran kismis
½ sudu teh soda bikabornat
( semua bahan ini di gaul rata )
Cara:
-Putar telor dan gula hingga kembang.
-Perlahankan mesin tuang minyak jagung sambil diputar perlahan hingga sebati.
-Masukan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu bercampur air limau kacau rata hingga adunan sebati.
-Masukan buah-buahan kedalam adunan hingga rata.
-Tuang adunan dalam tin pembakar yang telah beralaskan kertas pembakar serta digris dengan mentega atau minyak.
-Bakar adunan kek hingga masak.
kek yang lembut dan lembab..
Sedap ni kalau buat minum petang kan??tapi sekarang dah nak subuh,kak ros tak boleh tidur ni.kalau dapat sebiji dua sedap juga ya.
ReplyDeletemmg nmpk sedap...dh la x mmupin ni...tp kt mne nk cri buah mulberry tu ekk...
ReplyDeleteSalam norlie..tergoda nengok kek buah mulberry tu, kat rumah mak iza masih hijau lagi buah tu,kena tunggu masak dululah,nak try juga..izin ambik resepi yee...nor
ReplyDeletebest utk minum petang..kalau berjiran mesti dpt merasa ni hihih
ReplyDeleteSaya tak pernah terjumpa buah ni di jual di mana2 (tapi mmg tak pernah cari pun..). Tapi ramai sy tgk buat kek mulberry. KaT mana agaknya beli..
ReplyDelete