Tuesday, November 12, 2013

MEE KARI KERANG



nak tau x.. akak ni sebenarnya bukan pandai memasak... dah habis belajar baru tercuba cuba resepi masakan ni... wp minat ada tapi sikap malas menguasai diri maklumlah... akak ni anak tunggal... semuanya dah terhidang di depan mata.. akak ni tau makan je...x perlu susah susah...hehehe... tapi disebalik kemalasan tu sebenarnya akak ni minat mengumpul resepi sejak darjah 6 lagi (tapi x penah cuba pun..)
 akak nak cerita sikit... mee kari ni sebenarnya ada nostagia yang tersendiri.. akak mula belajar memasak dengan menu masakan rendang daging dan mee kari..(ni je yang akak tau ketika tu...yang lain hampehhh...) masa tu ahli keluarga terdekat sangat memuji masakan akak terutama opah akak... ayah akak pula sanggup beli bahan mee kari hanya kerana nak suruh akak buat... waa..mendorong semangat ni... setelah beberapa kali mencuba demi mencuba akhirnya akak memberanikan diri menghantarkan resepi mee kari ke mingguan malaysia tahun 80 rasanya.. ketika itu akak masih bersekolah lagi... kebetulan masa tersiarnya resepi tu akak x beli surat khabar berkenaan.. habis satu kampung akak duk cerita resepi akak masuk paper.. wahhh.. malunya akak ketika itu sebab ramai saudara mara suruh beri tunjuk ajar resepi mee kari... ada yang suh buatlah... masa tu budak budak lagi... bila ada permintaan begitu.. ngerinya akak rasa... malulah nak ajar orang yang dah pandai memasak.. akak cuma tau masak 2 jenis masakan jer.. mee kari dan rendang daging je ketika tu...
untuk kali ni akak letakkan resepi dalam simpanan peti karun akak tu...
selamat mencuba...

MEE KARI KERANG

100gm udang kering ( rendam dan blend )
1 bawang besar*
6 bawang putih*
1 kulit kayu manis saiz kecil
1 bunga lawang saiz kecil
seketul lengkuas - ketuk
seketul halia - ketuk
3-5 batang serai - ketuk
1 kg kerang - rebus ambil isinya
300 g isi ayam
tulang rangka ayam - jika suka
3 tangkai daun kari
5-6 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili kering
1- 2 ketul stok ikan bilis
santan secukupnya
garam dan gula
sedikit minyak utk menumis

1kg mee kuning

Hiasan:

sawi - celur diikuti celur taugeh (gaul sekali)
daun sup dan bawang
bawang goreng
cili merah dipotong2 jika suka pedas letak cili api hiris
hirisan limau nipis / kasturi - jika suka
telur rebus - jika suka
* tauhu goreng  - boleh masuk dlm kuah (setelah masak kuah)
* tauhupuk - boleh masuk dlm kuah (setelah masak kuah)
* fishcake dan fishball - boleh masuk dlm kuah (x masuk pun x pe)

* sedap jika dimakan bersama cili hijau jeruk (jika ada)
(cara: cili hihau hiris rendam dalam cuka letak dalam botol)

Cara cara:

1. panaskan minyak dalam periuk. masukkan lengkuas ketuk, halia ketuk dan serai ketuk.
masukkan bahan penumis dan tumiskan bahan blend hingga naik bau serta daun kari kacau rata dan masukkan udang kering blender kacau sekejab. masukkan rempah kari dan serbuk cili yg telah dicampur dgn sedikit air. masak hingga wangi serta pecah minyak.

2. bila dah pecah minyak masukkan santan dan masukkan tulang rangka ayam, isi yam serta isi kerang, stok ikan bilis, garam dan gula. masak hingga didih serta kuah masak akhir sekali masukkan tauhupok dan tauhu goreng. didih sekejab boleh tutup api.

3. hidangkan mee bersama ramuannya daun bawang dan sup, cili hiris, bawang goreng, hirisan limau, pelbagai fishcake dan ball (boleh letak dalam kuah - jika suka) serta bawang goreng. kalau suka nak letak telor rebus pun boleh.

** jika kuah anda kurang pekat masukkan sedikit tepung gandum

Monday, November 11, 2013

AYAM SERAI PEDAS ALA THAI


kalau time mulut x sedap rasa.. memang sesuai masakan ni... memang sedap...

AYAM SERAI PEDAS ALA THAI

Bahan2nya:

3 keping dada ayam (potong kecik2)
1 batang serai (dititik/ hiris kasar)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
6 biji cili padi (ditumbuk/hiris kasar)
1 camca sos ikan (sos nampla)
1 camca sos tiram
Secubit gula dan sedikit ajinomoto (jika suka) - akak x bubuh
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)

Cara2nya:
tumis serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangk

SOTO BOGOR


sebenarnya sebelum ini akak pernah buat soto makassar.. orang indon panggil coto makassar terkenal di Sulawesi selatan... ermmm sedap juga.. tapi sayang akak x ingat ambil gambar... dan umtuk kedua kalinya akak cuba resepi soto dari indon juga.. iaitu soto bogor pula...yang ni akak x kaji popular dari daerah mana.. hehehe... akak x tau la orang di sana makan dengan mee ke ape.. tapi akak tetap memilih untuk makan bersama nasi impit.. sebabnya paling utama akak x perlu nk masak nasi dan masakan lain.. makan soto bogor dengan nasi impit pun dah konyang....

 SOTO BOGOR
sedap

Bahan-bahan/bumbu-bumbu:

Bahan:
250 gram daging lembu
250 gram babat/perut, direbus, potong-potong
250 gram usus, direbus, potong-potong
250 gram paru, direbus, potong-potong
150 gram tulang rawan kaki lembu, rebus
2 sudu teh air asam jawa
3 lembar daun salam - akak x de stok
3 cm halia , diketuk
6 lembar daun limau purut
4 batang serai, diambil putihnya, dimemarkan
2 batang daun bawang, dipotong-potong
2.500 ml santan dari 1 butir kelapa
1.500 ml air
3 sudu makan garam
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 ketul stok daging
3 sendok makan minyak untuk menumis

Bumbu Halus: kisar

18 butir bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm kunyit hidup, dibakar
5 buah keras, disangai
1 1/2 sudu teh ketumbar

Pelengkap:
bawang merah goreng
2 batang daun bawang, dihiris
4 batang sup, dihiris
5 sudu makan kicap manis
200 gram emping goreng - akak x tau
3 buah limau nipis
suhun goreng - akak tambah
kacang tanah goreng - akak tambah

Sambal Cabai Rawit: sambal cilimpadi
20 buah cili padi merah
3 buah bawang merah
1/2 sudu  teh garam
1/4 sudu teh gula pasir

Cara membuat:
Rebus daging dengan daun salam dan halia hingga matang dan empuk. Tambahkan babat(perut), usus, dan paru. Aduk rata semua.
Panaskan minyak. Tumis bumbu halus, daun jeruk dan serai sampai harum. Tuang ke rebusan daging. Aduk rata.
Tuang santan. Aduk rata. Masukkan garam, gula pasir, serbuk lada sulah, dan stok daging. Masak sampai mendidih dan matang.
Tambahkan air asam jawa dan daun bawang. Aduk rata.

Sambal cabai rawit(cili padi): rebus cabai rawit dan bawang merah sampai layu. Angkat. Tambahkan garam dan gula pasir. Haluskan.

Sajikan soto dengan pelengkap dan sambal cabai rawit.

** akak makan dengan nasi impit... ermmm... bertambah tambah....

KERANG BERAPI


Assalamualaikum....
ingat lagi ke kat akak ni.. rasa dah lama benar x update blog akak yang x seberapa ni... ginilah kalau kesibukan melanda... tiada masa nak updatekan resepi di sini.. pulak tu kalau dah lama berehat, nak mulakan balik agak liat... huhuhu....
hari ni akak nak sharekan resepi yang sedap.. sekali makan x nak stop dah... hehehe... x tau la pada oranglain.... pada akak begitulah.. tapi untuk masak kerang ni kenalah basuh bersih bersih sebab ia dimasak dengan kulit kulitnya....

KERANG BERAPI

Bahan

1 kilo kerang
5 ulas bawang merah> diblend
4 ulas bawang putih> diblend
1 labu bawang besar> diblend
7 tangkai cili kering(direndam dgn air panas sehingga lembut & diblend)
3 tangkai cili merah> diblend
8 biji cili api > diblend
3 batang serai (kasi lebih pun boleh) > dimayang/diracik halus
3 helai daun kunyit > diracik halus
1 biji telur > dipukul hingga hancur
1 1/2 sudu tepung jagung > untuk pekatkan kuah
sedikit sos tiram pedas/biasa
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa.
minyak untuk menggoreng.

Cara membuatnya

Tumiskan bahan yang diblend hingga wangi.
Masukkan hirisan serai. Kacau rata dan biarkan seketika hingga separuh garing.
Masukkan hirisan daun kunyit. Kacau lagi.
Masukkan telur dan kacau hingga telur masak.
Masukkan sedikit air - anggaran cukup untuk kuah dan garam. Kacau.
Masukkan sos tiram, sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan tepung jagung dan kacau.
Akhirnya masukkan kerang. Kacau hingga kerang masak.

Sunday, October 6, 2013

BISKUT FANTASI COKLAT


entah.. kenapa hati ini teringin sangat nak mencuba resepi resepi yang di ciluk dari tenet dan majalah.. pada akaklah kebanyakkan resepi biskut di majalah ni sudah di tukar tukar bahan asalnya... sebab akak dah banyak kali mencuba dan terkena... hukhukhuk.. sebagai contohnya.... akak sebenarnya memang dah ade resepi tart gulung tapi wp gitu hati akak tertarik dengan satu gambar biskut tart yang ada di majalah tu... wallah.. memang cun sangat tart yang dipamerkan... akak pun x teragak agak nak mencuba terus... nak tau hasilnya tart gulung akak tu...? tu dia sebesar penumbuk budak!! nak jamu pun malu... x muat mangkuk biskut akak tu... kebetulan anak saudara akak memang tiap tiap tahun oder tart dengan akak... akak pun kata kat dia.. oleh kerana hang oder biskut tart dengan mak teh.. mak teh bagi free tart jugak..!! dia pun gembira beli sebekas dapat satu bekas lagi tart jugakkannn... hehehe.. bila buka je tin biskut... tu dia jerit "ya Rabbi.. biskut tart gajah ke mak Teh....!!" hahaha.. terguling guling akak ketawa... (akak pun segan nak susun biskut dalam balang yang nampak dari luar.. simpan dalam tin je...huhuhu) tu di antara pengalaman meniru biskut di dalam majalah...
tapi x serik serik jugak akak nikan..... kali ni pun akak cuba jugak lagi....
apa la punya biskut ni... akak ambil resepi ni kat saji tapi malangnya x de bahan gula.. x tau la samada pihak editor tertinggal bahannya atau memang biskut ni sememang x de gula.. kalau betul la biskut ni x de gula.. memang sesuai sangat untuk orang kencing manis,,, hehehe.... 
rasa biskut lemak lemak giru.. dan rangup diluar.. kalau x silap akak syapex blog pun ada juga buat biskut ni....

BISKUT FANTASI COKLAT
Saji 8/13

Bahan A
-150gm mentega
-100g gula caster(resepi asal x de gula langsung)
-3 sudu kecil mentega kacang tanah
-1 biji kuning telur
-1 sudu kecil esen vanila

Bahan B
-30 gm lemak sayuran
-220 gm tepung gandum
-30 gm tepung suji
-60 gm tepung jagung
-30 gm tepung kastad
-1 1/2 sudu besar tepung beras

Bahan Hiasan
- putih telur
-serbuk roti
-coklat masakan gelap [ cairkan ]


Cara Menyediakan
Pukul sebati mentega dan mentega kacang tanah serta gula. Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
Kemudian masukkan bahan B . Uli hingga menjadi doh.
Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan sedikit supaya leper. Celupkan dalam putih telur dan salut dengan serbuk roti.
Susun dalam loyang. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit. Setelah sejuk hias dengan coklat masakan gelap.

BISKUT MAKMUR LEBANESE


sekadar ingin mencuba resepi....
biskut ni lembut dan rapuh di dalam mulut. bagi akak biskut ni kurang manis x seimbang dengan tepungnya hampir 600g.. jadi akak tambah lagi 110g gula caster.. itu sedang sedang je rasa manisnya.. kalau tambah lagi 120-140g ok la kut..

RESEPI BISKUT MAKMUR LEBANESE

Bahan-bahan ( 120 - 150 biji )
580 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 gram ghee
190 gram gula halus (akak tambah gula 110g lagi) = 300g
1 sudu teh vanilla
1 biji telur
100 -150 gram kacang pistachios, dibakar terlebih dahulu dan tumbuk kasar( tapi akak terlupa beli, tukar walnut campur hazel)

Cara-cara

Gaul sehingga sebati ghee, gula dan vanilla.
Kemudian masukkan telur dan digaul sehingga sebati.
Masukan bahan-bahan yang lain dan adun sehingga menjadi doh.
Terap mengikut bentuk yang anda suka dan bakar pada suhu 170 – 180 darjah C sehingga masak.

Friday, October 4, 2013

FLORENTINE COOKIES


akhirnya terlaksana hajat dihati.. hehehe...
buat ni hanya nak wat kudap kudap sendiri je...

FLORENTINE COOKIES

Bahan-bahan..
150 gm tepung florenta
100 gm kepingan badam*
70 gm kuaci hijau* - *bakar 5 minit
10 gm bijan hitam
10 gm bijan putih

Cara-caranya..

1. Sediakan loyang bersaiz 16 x 12 inci yang telak dilapik dengan 'parchment paper' - bukan kertas minyak ya.
2. Taburkan tepung florenta dan ratakan pada keseluruhan loyang.
3. Tabur rata kepingan badam dan kuaci hijau yang telah dibakar bersama bijan hitam dan putih.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 7 minit sahaja.
5. Keluarkan biskut dan dengan pantas potong biskut mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Keluarkan biskut dari loyang, sejukkan sebentar dan segera simpan dalam bekas kedap udara.



KERABU IKAN TONGKOL


dah pernah masak dulu di sini... tapi apo nok dikatoan tuan tanah memang berantu dengan kerabu... sebut je kerabu dah terlior... hehehe
okla.. akak letakkan lg resepinya...

KERABU IKAN TONGKOL

Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis

Cara-cara

Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
 lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
 Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
 Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

HATI AYAM SAYUR CAMPUR LADA HITAM


HATI AYAM SAYUR CAMPUR LADA HITAM

4-5 ketul hati ayam - gaul garam serbuk kunyit goreng
1-2 bbiji kentang - potong 4 dan goreng dengan garam kunyit
1/2 biji bawang besar - tumbuk 
2 ulas bawang putih - tumbuk

sos cili
sos lada hitam

bahan hiasan
kacang panjang - kerat
tomato - belah 4
bunga kobis 
karat 
cili api 
bawang besar - potong kasar

garam secukupnya
 minyak mengoreng

panaskan minyak.
tumiskan bahan tumbuk.
masukkan sos.
masukan hati ayam yang telah digoreng dan kentang goreng.
masukkan terus karat dan kacang panjang. gaul rata masak hingga karat lembut.
masukan bahan lain seperti bunga kobis, cili api, bawang, tomato serta garam secukup rasa.
masak sehingga semua sebati. angkat

Thursday, October 3, 2013

RED VELVET COOKIES


terhasillah satu lagi cookis yang sedap.... 

RED VELVET COOKIES

Bahan-bahan..

A
400 gm mentega
200 gm gula perang
180 gm gula kastor
1 sdk condensed milk*
20 gm pewarna merah
10 gm mocca hopyes*
1/4 sdk garam

B
2 biji telur A

C
475 gm tepung gandum*
2 sdk serbuk penaik*
2 sdk serbuk soda*
50 gm procake V. 45.5* - *satukan dan ayak*
200 gm serbuk badam - dibakar 5 minit
200 gm kacang gajus - dicincang kasar dan bakar 5 minit
200 gm coklat cip

Cara-caranya..

1. Dalam bekas mixer, satukan bahan-bahan A dan pukul sehingga mengembang.
2. Masukkan bahan B dan pukul lagi sehingga rata.
3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan C dan gaul rata.
4. Sudukan adunan sebanyak 1 sudu kecil dan susun atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.(x letak, biasa x melekat pun)
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 150C selama 20 minit kemudian turunkan suhu kepada 100C dan bakar lagi selama 20 minit.
6. Keluarkan dan apabila sejuk 'drizzle' dengan coklat putih cair.
(ini i tak buat sebab tetiba vitamin R tak cukup hehehe)..
7. Adunan ini menghasilkan kurang lebih 300 biji.

Nota..
*Condensed milk - milk flavor - (kalau takde pun takde masalah)
*Mocca hopyes - mocca emulco/flavor
*Procake V. 45.5 - susu tepung
*Masa pembakaran boleh juga gunakan 170C dan bakar selama 20 minit.

LAKSA POWER


sebenarnya x de hasrat pun nak buat laksa ni... bukan x suka makan tapi x de dalam senarai nak buat lagi... tapi masa shop baru baru ni ternampak laksa basah... huhuhu.. rasa lama betul x makan... akak memang suka laksa basah dari laksa kering tu... terus ambil 2 peket dan ambil sekali daun kesum serta ikan sadin... balik umah baru terfikir sebenar nak buat laksa siam ala thai tapi dah terbeli daun kesum... wp tau boleh digunakan dalam masak asam pedas..malaslah pulak nak masak tu...
sesampai je di umah terus buat kuahnya.... dapatlah makan laksa ni untuk dinner...

LAKSA POWER

1 kg ikan sadin / selayang - buang perut cuci dan rebus bersama asam keping. asingkan tulang dan blend isinya tapi jangan terlalu halus sangat x sedap sebab kurang rasa ikan dan jadi cair kuahnya
1 kg laksa basah 

bahan blend:
25 tangkai cili kering kerinting
3 bj bawang besar
5 ulas bawang merah
belacan sebesar ibu jari

3 batang serai - ketuk
2 ikat daun kesum
bunga kantan - hiris (jika suka)
asam keping- ikut kemasaman sendiri
garam secukupnya
air untuk blend ikan dan kuahnya

setelah blend ikan tu dan campurkan semua bahan di atas... dan masaklah sehingga mendidih secukupnya. bila lama kita masak barulah asam keping tu kembang dan masamnya keluar. rasa masam pedas serta masinnya seimbang.

* jika boleh masak hari esok baru makan

bahan hiasan:
timun - hiris mancis
bawang besar - belah 2 hiris melintang
daun salad - hiris
cili merah dan cili api - hiris
bunga kantan - hiris (jika suka)

TALAPIA MASAK TAUCU


RESIPI IKAN MASAK GULAI TAUCU

3 keping ikan talapia- tabur garam kunyit, di goreng lalu ketepikan.
3 ulas bawang kecil - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang
1" halia - dihiris panjang
2 mumbong taucu biji (OPAH) - di tumbuk lumut/ separuh lumat
2-3 keping asam keping
garam secukup rasa -* jangan lebih(kadang2 taucu tu masin)
1 1/2 cawan air
minyak menumis

hiasan:
6 biji  cili hijau - buang tangkai separuh dan di belah x putus
1 biji bawang besar - di belah 4/6 @ dipotong bulat
1 biji tomato - belah 4/6
* boleh di tambah cili api - belah x putus

panaskan minyak tumiskan bahan yang di mayang dan halia hingga garing.
masukkan taucu, asam keping. gaul hingga wangi.
setelah itu masukkan air secukupnya. biarkan ia mendidih.
setelah cukup mendidih baru masukkan ikan dan di ikuti dengan bahan hiasan lain.
didihkan sekali lagi dan masukkan garam. sesuaikan rasanya.
bolehlah di hidangkan.

* masakan ni jangan terlebih air kerana iakan cair dan kurang sedap.

Tuesday, October 1, 2013

AISKRIM MILO PERISA BADAM


ermmm.. syoknya dapat makan aiskrim homemade..... sedap berkrim..


calit calitkan coklat cair kat dinding bekas aiskrim ni....

AISKRIM MILO PERISA BADAM

Bahan:

* 2 cawan susu dutch lady coklat / susu full cream - akak guna milo kotak nestle
* 2 cawan coffee mate
* 1 sudu besar ovelette
* 1 sudu teh asen vanila
* 3 sudu besar gula pasir
* beberapa sudu serbuk badam tumbuk (panggang)
* sedikit cholate rice sebagai hiasan...
* cooking coklat cair - untuk hiasan dinding tupperware (calit calitkan je)

Caranya:

* Campur kesemua bahan ke dalam mixer / blender.
* blend sehingga sebati dan agak pekat.
* tabur dan gaul serbuk badam tumbuk.
* tuangkan ke dalam bekas dan bekukan.. (utk dapatkan texture yang menarik blend lagi dan bekukan)

Sangat-sangat simple resepi ini.. I like...

Monday, September 30, 2013

KERABU PERUT


tuan tanah ni memang penggemar kerabu yang tegar.... wp tanpa sayuran seperti kekacang atau pucuk paku... dan jika ada taugeh dan bahan utama seperti kerut atau kerang.. jalannnn... jadi gak kerabu... hehehe... ginilah kalau dah suka kerabu.. x cukup bahan pun tetap juga jadi kerabu... jangan terlalu bebankan dalam fikiran jika x cukup satu bahan maka kita tangguhkan hajat kita nak makan....

KERABU PERUT 

250 gm perut - hiris panjang
taugeh - celur
2 - 3 biji cili merah - tumbuk
10 biji cili api - tumbuk (ikut suka kepedasan sendiri)
3 biji bawang merah - tumbuk
2 sudu besar udang kering - tumbuk
1-2 batang serai - tumbuk
belacan secukupnya - tumbuk
1- 2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula dan gula secukup rasa
1/4 biji lemon (perah jus lemon)
1 biji bwg besar - belah 2 dan mayang halus
10 biji cili padi + cili merah -hiris halus
3 sudu besar beras digoreng kekuningan - tumbuk
sedikit santan - tapi akak xmasukkan sebab x tahan disimpan

cara:

1) rebus perut sehingga empuk bersama sedikit garam.
2) Taugeh dicelur.
3) bawang dimayang nipis2. potong cili kecil2.
4) tumbuk udang kering dan serai, belacan, bwg tumbuk juga cili padi supaya rasa kepedasan cili sekata.
5) goreng beras hingga kekuningandan tumbuk.
6) masukkan kerisek
7) campur kesemua bhn2 di atas. gaul hingga rata. masukkan garam, gula dan air perahan lemon. rasa pedas dan asam garamnya. siap utk di mkn.

MUSHROOM CHICKEN SOUP

  • semalam akak g kelas buat pelbagai roti perancis... nak makan gitu jer rasa x syok pulakkan... mesti nak juga makan dengan mushroom chicken soup ni...

  • MUSHROOM CHICKEN SOUP 
  • 2 ketul isi ayam -di potong dadu kecil kecil (akak x suka guna ayam kisar sebab halus sangat lagi pun yang beli siap tu dorang kisar dengan lemak & kulitnya sekali- oh tidaaakkkk!!)
  • 1 tin cendawan butang - di cincang halus
  • 1 biji bawang besar - di potong dadu
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 kotak fresh milk
  • air secukupnya } di bancuh
  • sedikit tepung jagung } sekali pun boleh
  • 2-4 helai daun bay
  • garam secukupnya
  • sedikit butter 
  • panaskan butter dalam periuk, tumiskan bawang hingga layu.
  • masukkan susu, ayam, cendawan, air ,kiub dan biarkan ia mendidih.
  • masukkan bancuhan tepung jagung. terpulanglah pada selera samada nak makan banyak masukkan air lagi tapi seimbangkan kepekatan dengan bancuhan tepung jagung (adjust sini je)
  • masukkan garam dan daun bay (untuk mendapatkan bau mushroom yang sedap) biarkan sekali lg mendidih. siap.
  • bolehlah di hidangkan dengan roti bakar ke.. dll.
  • * tidak terlalu pekat dan x terlalu cair.
  • * boleh dapat sebanyak 1 piuk rice cooker 1.8L

BREAD KELAS


baru baru ni akak join kelas perbagai jenis roti... bestnya selalunya belajar buat bun sahajakan...
 ada basic sweet bun (doughnut, baliner, maxico bun), basic hard roll (french loaf, gourmet bread, mini bagguet) multi cereal bread dan multi grain bread








SAMBAL PETAI TUMIS UDANG


oleh kerana nak habiskan produk petai.. nampaknya jhari hari makan petai.. adoii.. sedangkan badan ni bukannya larat sangat nak makan buah berangin.. x lama lagi kompom sakit kepala la jawabnya...

SAMBAL PETAI TUMIS UDANG

Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
1-3 keping petai - di kopek
4-5 ulas bawang merah kecil
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10-15 tangkai cili kering
Seketul kecil belacan
Sedikit asam jawa
1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
Garam dan gula

Cara-cara

Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
Masukkan petai, udang, bawang besar, belacan, garam & gula secukup rasa. Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
Hidangkan dgn nasi panas.

JERUK PETAI


JERUK PETAI  
dapat sebalang nescafe besar....

petai bersihkan dan rebus sekejab dgn kulitnya. * jangan lama sangat takut lembut sangat. sejukkan petai. keluarkan isi petai.. * ada juga orang rebus tanpa kulit.

sediakan air masak yang betul betul sejuk (agak agak petai tenggelam)
garam(mesti ada rasa masinnya dan tambah lagi sikit garamnya supaya masin lebih sikit) * jangan terlalu masin x termakan pulak.
2-3 keping asam keping
jika suka pedas letaklah cili api sikit dalamnya.

boleh la masukkan semuanya dalam botol. 2 hari kemudian boleh makan.

* tip- ada orang gaul garam seketika tujuan perap sekejab je... (sebelum di masukkan dalam botol) dan bersihkan semula dan baru buat air jeruknya.

jerukkan sehari kat luar dan esoknya boleh simpan dalam peti sejuk.


beli 2 hengget tu dia.... sampai x terabis rasanya ni... huhuhu

Monday, September 23, 2013

MASAK LEMAK UDANG NENAS CILI SERBUK


agak lain sikit warna masakan akak ni.. sebenarnya akak x guna cili api.. kali ni akak guna cili serbuk... tapi bila masak menarik juga warnanya... rasanya sedap.. sebenarnya akak ni memang suka juga menggunakan cili serbuk dalam masakan sebab warna masakan kita pun jadi cantik.. 

MASAK LEMAK UDANG NENAS CILI SERBUK

20 ekor udang hitam - dibersihkan
1/2 biji nenas - hiris kasar
1/2 biji bawang besar - tumbuk
sedikit cili serbuk
sedikit serbuk kunyit
serai - jika ada
1-2 helai daun kunyit
garam secukup rasa
santan secukupnya

masukkan ke semuanya dan masaklah sehingga mendidih.


AYAM GORENG : TEPUNG AYAM GORENG





hemmm.... ini sebenarnya mr hubby akak yang buat... tepung ayam goreng ni dia beli dari rakan ofisnya... 

 RESEPI
ayam dikukus sebentar kemudian terus salut dengan tepung ayam goreng. panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. sedap di cicah dengan cili sos.

** untuk pengetahuan tepung ayam goreng ni x de brand pun.. tapi sebenarnya ia boleh dibuat cucur. hasilnya gebu sangat.


cucur dari tepung ayam goreng (juga mr hubby yang buat..) tengah rajin jangan dihalang.. hehehe..
mem tau makan jerk... hehehe

Tuesday, September 17, 2013

STICKY CARAMEL CHICKEN WING


menu ulang tayang.... jangan mareee aaarrr.... sebab sedap la asyik mengulang tayang macam astro.. hehehe...

STICKY CARAMEL CHICKEN WING

Bahan-bahan ( 24 keping )

12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
1 sudu besar halia dicincang
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam (saya tambah..)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan (60ml) madu-(Ayu gunakan dalam 7-8 sudu besar, saya pun sama..)
Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!

BUBUR JAGUNG BERSAGU


 hidangan petang...

BUBUR JAGUNG BERSAGU

Bahan bahan

2 tongkol besar jagung yang dihiris
3 sudu besar sagu biji halus
2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 - 3 senduk sedang gula pasir
secubit garam
2 helai daun pandan ~ disimpul

Cara menyediakan

masukkan ke semua bahan jagung, air, santan dan gula. masak hingga mendidih.
Masukkan biji sagu jadi separa jernih.
masukkan daun pandan & garam.  Masak hingga mendidih sambil sentiasa di kacau.  Padamkan api bila nampak biji sagu jernih sepenuhnya.  Sedia dihidangkan.

Monday, September 16, 2013

KUEY TEAW KUNG FU


menu malam yang sedang kelaparan... memang layan sangat.. sedap U...!! wp baru pertama kali masak wehh... akak x da bubuh kicap pun hanya guna sos tiram je tapi warna jadi gelap la pulak... janji sodappp! masak kene pekat pekat tau baru ada ummmmpphh....!

KUEY TEAW KUNGFU

hanis


Bahan-bahan ( 2 orang )

kueh teow
2 biji telur - kocok
lada hitam / lada putih serbuk
mix seafood - akak bubuh udang dan sotong
lobak - hiris halus
1~ 1 1/2 sudu besar tepung jagung (mesti pekat)
1 cawan air - anggaran
sayur-sayur lain (optional) - akak bubuh bunga kobis, kacang sepat
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi - (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih - ketuk)
sos tiram
garam
sedikit knorr serbuk

Cara-cara

 pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
 masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
 tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
 balikkan supaya kedua-dua belah masak.
 masukkan dalam pinggan yang boleh masukkan kuah.

[untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

KARI IKAN BAWAL BENDI


awal pagi tadi ke ipoh nak cari breakfast.... balik pun dah lewat... jadi hari ni rasa malas nak masak.... tapi terlupa dah janji dari semalam dengan mr suami hari ni nak masakkan KARI IKAN BAWAL BENDI ... ermmmm.. sedap pulak makan dengan nasi panas bersama ikan goreng jelatah dan sambal belacan serta ulam timun


KARI IKAN BAWAL BENDI

2 ekor ikan bawal - kerat beberapa bahagian
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1' halia

2 sb serbuk kari
1 cawan santan pekat
1 cawan air
2 keping asam keping
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak menumis

1 biji tomato - belah 2
10 - 15 biji bendi

panaskan minyak
masukkan setangkai daun kari dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing.
masukkan serbuk kari serta setangkai daun kari lagi dan masak hingga terbit minyak dan masukkan sedikit air. kacau rata.
kemudian setelah berbau harum masukkan santan pekat, asam keping dan sedikit air lagi.
biarkan mendidih dan masukkan ikan tadi serta garam.
didihkan sekali lagi dan masukkan tomato segar dan bend tadi.
bila benar benar masak tutup api. bolehlah dihidangkan

Sunday, September 15, 2013

KEK LUMUT


hati teruja nak mencuba bila mana terlihat ramai sahabat blog yang telah mencuba kek lumut ni... aduyaiiii... tersangat sedap rupanya kek ni.. x rugi berjaga selama 4 jam sambil berfb hehehe... kek ni akak guna loyang 10".
akak siap menjamu pada sepupu datang dari KL, dia ni seorang pengemar tegar kek lapis serawak.. dan pernah menjadi pengedar kek lapis.. pun kata sedap sangat... siap minta nak bawa balik lagi... x kisahlah tu... akak pack semua yang akak jamu untuknya... bukan kerana telah mendapat pujian darinya tapi pemberian yang ikhlas dari akak... 
lain kali teringin nak mencuba resepi kek lumut versi lain pulak... ermmm.. sedap sangat...

KEK LUMUT
saji 8/13

500 g mentega tulen
1 1/2 cawan gula halus

bahan B
1 cawan horlicks
2 cawan nestum - kisar halus
1 cawan tepung kek

bahan bahan
1 sk vanila
1 sb pandan emulco
1 sk pewarna hijau
1 sk pewarna coklat
10 biji telur sz A
1 cawan kaya
1 cawan susu

1- masukkan bahan A iaitu mentega dan gula di dalam mangkuk pemutar kek. pukul hingga kembang.
2- kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu.
3- satukan bahan B, horlicks, nestum dan tepung kek di dalam mangkuk. masukkan ke semua bahan ini, di dalam adunan telur. pukul sebati.
4- masukkan kaya dan susu, sebatikan adunan. masukkan esen vanila dan pukul seketika.
5- selepas itu, masukkan pula pandan emulco, pewarna hijau dan pewarna coklat. pastikan jangan terlalu banyak, kerana ia akan menjadi pahit.
6- tuangkan adunan yang telah sebati, di dalam loyang kek yang telah di alas dengan kertas minyak. kukus selama 4 jam

PASTRY & BAKERY CLASS


gambar yang terlepas pandang untuk di abadikan di sini... sebenarnya akak belajar sebelum bulan puasa dulu... lama betul terperam kat lappy.. baru ni akak teringat nak letakan di sini... akak belajar 4 jenis... semuanya sedap sedap... ok.. layan gambo je ye....


indulgence cake


butter scotch cake


snow cheese cake


lady finger


 tiramisu


Friday, September 6, 2013

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI


alahai lama betul x makan petai ni... gara gara semua ahli keluarga x suka... hanya akak sorang je yang suka... huhuhu... tapi yang heran tu.. dorang teringin juga nak rasa sambal tumis akak ni...  tapi hanya pilih sambal ikan bilis jer... banyaklah tergolek isi petainya... sebenarnya kalau ambil sambalnya pun bau petai yang semerbak tu tetap ada... x kemana hilangnyakannnn... mr somi adalah juga curik curik makan petainya... bila sakit perut salahkan petai lak... heyy.. cik abe... si isteri makan x de pape pun... malah bertambah tambah selera makan...

RESIPI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI

1 mangkuk kecil ikan bilis - dibersihkan, tumbuk x lumat sangat dan digoreng lalu diketepikan
2- 3 papan petai
10-15 tangkai cili kering - tumbuk 1/2 lumat
5 biji bawang merah - tumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
sedikit jus asam jawa
sedikit belacan
minyak menumis
garam
gula
bawang besar - dipotong bulat

panaskan minyak tumis bahan yang ditumbuk hingga garing dan berbau harum
masukkan asam jawa dan masak lagi hingga kering.
masukkan belacan. kacau lagi hingga sebati.
masukkan ikan bilis yang goreng tadi dan petai serta bawang besar yang dipotong bulat.
perasakan dengan garam dan gula.masak lagi hingga betul betul kering.
siap.

* boleh masukkan sedikit shj sos tiram dan sos tomato.. tapi masaklah juga hingga kering