Tuesday, July 15, 2014

SAMBAL 4 GRILLED PORTUGESE STYLE


sedap resepi ni... jika guna daun kesum mesti lagi ummmpphh...

SAMBAL 4 GRILLED PORTUGESE STYLE

2 bj bwg besar
5 ulas bwg putih
3 snduk cili boh (boleh tmbah)
Cili padi ikut kepedasan
2 in belacan
4 btg serai
1 in halia
1 bj buah keras
1 st udang kering (optional)
Daun kesum - akak tukar daun limau purut
Sdikit air asam
Gula garam

Blend suma bhn kecuali daun kesum hinga halus. 
Tumis hinga naik bau.. 
msukkn air asam. Msukkn daun kesum. 
Perisakn. Biar sedikit pkat. Angkat
Alas daun pisang pd aluminium foil. 
Letak sdikit sambal diikuti seafood..cover lg dgn smbal.. 
sedikit bendi.(akak x letak) 
Bungkus dgn rapi. 
Gril atas dapur atau dlm oven 8 minit 

* akak grill dalam pab magic je... sebab tu ia agak kering sikit.. kalau dalam foil ia akan lembab berair

TALAM DURIAN


bestnya makan talam durian ni.. sedap.. kebetulan di bulan puasa ni ada seorang rakan setaman hubby beri kami durian yang dibawa dari kampungnya di Baling Kedah.. akak x berani nak makan fresh di bulan puasa ni.. sebab x dapat banyak minum lagipun takut darah naik mengejut.. huhuhu..
sebelum tarikh luputnya menjadi tempoyak inilah hasilnya...

TALAM DURIAN
Source : Kak Hanieliza @ Kak Liza (Talam Pisang)
By: http://nurniezza.blogspot.com

Bahan Lapisan Bawah
1 cawan Durian [di lecek]

1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning -akak tukar warna hijau

Cara
1. Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau spukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.

Bahan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
2 s/b tepung jagung (nieza tambah)
1 s/k garam
pewarna kuning - akak tambah

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan


DAGING MASAK SATAY GORENG


resepi dari rakan geng masak.. memang sedap rasa macam sate.. masa masak pun bau sate semerbak  satu umah.. jom cuba..

DAGING MASAK SATAY GORENG
resepi dari geng masak: Hamizan Hassan

1 kg daging
1/2 paket kecil rempah kurma
1/2 paket rempah kari
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 sb ketumbar
1 sb gula
1 in halia
1/2 in lengkuas
10 ulas bawang kecil (5 bj untuk di mayang halus - penumis)
4 ulas bawang putih
5-8 batang serai
garam secukup
perasa

kisar bawang kecil, bawang putih serai lengkuas halia ketumbar jintan putih dan jintan manis.
perapkan bahan bahan yang dikisar tadi dengan daging selama 2 jam dan gaulkan bersa rempah kari dan rempah kurma.
tumiskan bawang kecil yang dimayang halus tadi.
masukkan bahan yang diperap tadi.
masak sehingga masak secukupnya.

SAMPLE BISKUT 2014 - UNTUK TEMPAHAN


STRAWBERRY SWIRL


MILKY MILK CHOCOLATE


CORNFLAKE COOKIES


ALMOND TOASTED COCONUT


STRAWBERRY CEREAL COOKIES


RED VELVET LELEH COOKIES


BROWNIES 10 x 10 in

SEMPRIT CHOCOLATE


biskut ni pun comel gakkan... amboi puji sendiri nampak.. maaf la sebab suka tengok kalernya.. hehe
hiasan atas ni sengaja akak buat camgini agar ia x nampak seperti kosong.. kosong...(lagu najwa latif pulak ye..)
biskut ni terpulanglah pada kalian nak bentukkan cane sekali pun.. nak bentuk panjang ke.. nak buat bentuk bulat ke.. tapi akak bentukkan seperti munga ni..

SEMPRIT CHOCOLATE

resepi A) warna chocolate

310 gm buttercup
110 gm gula icing
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
1 bungkus tepung kastad cap bunga merah (300 gm)
110 gm tepung gandum di goreng @ sangai sekejap (ayak n timbang)
6 sudu besar tepung jagung
3 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh paste kopi

resepi B) untuk warna putih (resepi akak tambah sendiri ye)

Bahan 1
83 g buttercup
60 gm gula icing
sdkt esen vanila
1/2 biji Kuning telur C

Bahan 2
100 gm Tepung Jagung
15 gm susu tepung (apa2 Brand)
40 gm tepung Rose

hiasan:
jelly tip secukupnyer....Akak tukar chocolate chip

cara2 nyer:
1. ayak semua tepung, koko n ketepikan...
2. butter, gula,telur, esen n paste kopi gaul sebati xpayah kembang....
3. masukkan tepung uli sehingga sebati ..
4. masukkan kedalam acuan ulat bulu atau semprit tekan mengikut corak sendiri....
5. bakar pada suhi 180 darjah selama 15-20 minit @ bila tgk bahagian bawah kuih tu mcm garing boleh angkat....oven 180

SEMPRIT SUSU



ok x jika biskut ni wat hantaran... sebenarnya akak pernah buat bentuk camni dan pernah disiarkan di sini.. tapi wp bentuk dan warna seakan sama tapi resepinya berlainan. yang dulu menggunakan susu pekat tapi ali ini akak menggunakan susu tepung dan campur tepung jagung.
biskut ni senang untuk ditekan sebab adunannya sangat lembut

Resepi SEMPRIT SUSU

Bahan A

250 gm Buttercup
120 gm gula icing
1 tsp esen vanila
1 biji Kuning telur


Bahan B

300 gm Tepung Jagung
50gm susu tepung (apa2 Brand)
120gm tepung Rose

** bahan C (jika nak hias hijau) x nak hias pun x pe
ambil sedikit adunan plain + pewarna hijau

Hiasan:

Jelly Tip dibelah 2 - akak guna love merah

Cara2:
1. Satukan bahan A, gaul hingga sebati...
2. tak perlu Sampai kembang...masukkan susu gaul sebati...
3. Ayak tepung jagung dan tepung rose, masukkan sikit sikit sehingga tidak melekat di jari...
4. tekan  adunan tu menggunakan jari sehingga bentukkan mcm pic ni
5. bakar 180C sehingga kekuningan @ garing dibahagian bawah...
6. Noor gunakan api atas dan Bawah..

AYAM TELUR MASIN


dulu penah masak beberapa kali masak ketam telur masin eishhh.. eisshh... teramatlah sedapnya.. cuba pula udang telur masin pun sedap hingga menjilat jari.. sekarang test ayam pula.. dah rasa memamg meletop.. 

AYAM TELUR MASIN

Bahannya

Perapan Ayam

beberapa ketul ayam
1 sk bwg putih blender
2 sb tepung ubi
3 sb tepung gandum
garam secubit
1 sb serbuk paprika

Gaul semua ni perap..

Bahan utk sosnya

3 biji bwg putih-di tumbuk
10 helai daun kari
cili padi -hiris ikut ye sp suka pedas letak lebih sikit
1 senduk ns susu cair
2/3 biji telur masin-rebus kemudian kopek kulit dia hancurkan isi dia

Caranya

Ayam di goreng garing dan kemudian ketepikan..Ambil marjerin 1 sb cmpur dgn minyak masak sedikit..Bila dah panas tumis daun kari dahulu baru bawang putih..Jangan lama tumis tu boleh masukkn telur dan susu..Kemudian masukkan ayam dan cili..Kalau suka boleh letak daun bawang ye..

RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS



biskut yang menepati citarasa... 

RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS

Bahan-bahan ( 70-80 biji )

* 250g mentega

* 280g tepung gandum

* 10g serbuk koko

* 150g gula kastor

* ½ sudu kecil esen vanila

* ½ sudu kecil soda bikarbonat

* 2 sudu besar susu tepung

* 2 sudu besar tepung jagung

* 1 biji kuning telur

* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)

* 100g coklat cip

* Secubit garam

Cara-cara

1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.

3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi.Kemudian kacau hingga rata.

4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.

5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.

6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.

OAT DROP COOKIES


resepi ni akak copy dari blog akak sendiri...

OAT DROP COOKIES

1 ketul butter / 250g
1 cawan gula perang / gula halus
1 sb lemak sayur / minyak sapi
1 biji telur
2 1/2 cawan oat - dibakar sebentar / goring tanpa minyak
1/2 cawan kacang walnut - dicincang kasar
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
sedikit esen vanila

kacau mentega dengan gula dan masukkan telur.
masukkan esen vanila, oat dan kacang walnut.
masukkan tepung jagung dan tepung gandum.
adun sebati.
sudukan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 15-20 minit @ hingga masak dengan suhu 180'C.

* boleh juga di masukkan dalam papercup.

KUIH PUTERI BERENDAM


kuih yang sangat popular di bulan ramadhan... akak pun x ketinggalan.. hehehe
warna dah macam lampu traficlight je...

KUIH PUTERI BERENDAM

Tabur gula ratakan dalam bekas...
ambil tepung pulut dlm 2 senduk kecil+ sedikit tpg gandum (hujung sudu je) titikkn pewarna.. jk suka x letak pun x pe. (bhgikn warna yg kita nk)
Masuk air gaul hingga x melekat d tangan.
Cubit sejemput adunan bulatkan dan leperkan
masukkan 1/2 sk gula dan bulatkn semula.
Dan susun dlm bekas yg berisi gula td (sementara nk siap panaskn kukusan)
rm2 santan pekat+garam, hujung sb tpg gandum- gaul rata.
Bila dh siap bulat tuangkan santan td.
Tabur lagi gula 1sk ke atasnya.
Kukus dlm 5-8 minit.. angkat dan sejukkan

KERABU MANGGA ALA THAI


KERABU MANGGA ALA THAI

Bahan-bahan ( 3-4 org )

1 biji mangga muda-hiris halus panjang
3 biji bawang merah-hiris2
1 batang serai-hiris2
3-4 cili api-hiris2 (nk kurang or lebih, ikut suka)
1 cili merah-hiris
sedikit belacan (optional) - x letak
1 sudu teh sos ikan
1 sb sos plum - akak tambah
1 biji limau nipis-ambil jus
1 biji tomato-hiris nipis - x de stok
1 sudu kecil gula
1-2 tangkai daun ketumbar-potong halus
garam n serbuk perasa jika suka

Cara-cara

campur rata semua bahan n hidangkan.

SAYUR MASAK LEMAK POKOK TUNJUK LANGIT


ada yang kenal pokok ni..? akak beli kat orang jual sayur kg.. rm 2 seikat.. sangkaan akk pokok ni bila dimasak ia pahit rupanya meleset jangkaan akak.. sedap rupanya.. daun dan batang yang lembut sesuai untuk masak lemak dan akarnya cuci bersih dan boleh buat sup bersama ayam. 
bukan itu saja.. sebenarnya pokok ini.. jika di amalkan dapat mengubati sakit yang berkaitan pinggang.. kebetulan akak pun mengalami masalah pinggang dan masih menerima rawatan.. tapi sayang pokok ni jarang jumpa di pasar pasar..


SAYUR MASAK LEMAK POKOK TUNJUK LANGIT

1 ikat sayur tunjuk langit
1/2 biji bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
sedikit udang putih - bersihkan
rm 2 santan + air jika perlu
garam secukup rasa

campur semua dan masak hingga mendidih..
siap

AYAM SOS TIRAM


kali ni akak buat ayam sos tiram yang sangat simple.. resepi yang x cukup bahan.. hehehe tapi tetap ok.. sedap..

RESIPI AYAM SOS TIRAM

1/2 ekor ayam di potong kecil dan di bersihkan

bahan ketuk:
2 batang serai - x letak
1" halia
2 ulas bawang putih

15 biji cili api - belah 2 x putus
2 biji bawang - besar belah 4
3 helai daun limau purut
1 biji tomato - belah 4/6 - x letak
3 sb sos tiram
air ikut kepekatan
+ sedikit tepung jagung - dibancuh dengan air
garam
cendawan tiram koyak2kan @ cendawan tin - hiris nipis guna cendawan tiram
*sayur pilihan - kobis/karat/ bunga kobis
sedikit minyak menumis

panaskan minyak
tumis bawang putih, serai hingga wangi.
masukkan ayam, daun limau purut, tutup kuali.
bila ayam setengah masak masukkan sos tiram, bawang besar, cili api, air, bancuhan air tepung jagung, garam(rasa dulu sebab dah ada sos tiram).
biarkan mendidih sekejab dan masukkan cendawan. gaul rata.
tutup api. sedia di hidangkan panas panas.

Saturday, July 5, 2014

MASAK LEMAK CILI API IKAN MASIN NENAS


MASAK LEMAK CILI API IKAN MASIN NENAS

1 ekor ikan masin - kerat dan rendam sekejab
1/2 biji nenas - potong kecil

bahan tumbuk:
6-8 tangkai cili api
1 biji bawang

1 batang serai - titik
santan secukup pekat
serbuk kunyit
garam secukup rasa.

campurkan semua dan masak hingga mendidih sambil mengacau. siap.

PUDING LAPIS PANDAN CINCAU


harini akak nak kongsikan resepi puding yang akak belajar sebelum puasa tempuhari.. akak baru je buat ramadhan yang ke 4 baru baru ni... Alhamdulillah.. puding yang sedap membasahi tekak.. 
gambar di dalam bekas kecil sahaja akak sediakan untuk diberi pada rakan akak.. mereka pun memuji puding yang akak buat sedap.. rasa lemak lemak gitu..

PUDING LAPIS PANDAN CINCAU
kelas saidah ipoh

Bahan bawah:
A) 
15 g serbuk agar agar
1400 ml air
200 g gula pasir
secubit garam

B)
1/2 tin susu cair
pewarna hijau apple

cara:

didihkan bahan A dan masukkan Bahan B
- asingkan 1 cawan masukkan ke dalam bekas kecil (tambah warna ikut suka) * bila telah beku potong  dadu#### (untuk tabur ke bahagian atas)
-selebihnya tuang ke dalam loyang.

Bahan atas:
A)
15 g serbuk agar agar
1100 ml air
200 g gula 
1/2 st garam

B)
300 ml santan
1 sb tepung hongkong

C)
2 cawan cincau dadu
1 cawan (agar agar dadu)####

cara:

masak bahan A hingga mendidih
masukkan B dan masak lagi hingga mendidih
tuang ke dalam loyang dan tabur tabur bahan C

Friday, July 4, 2014

SOTONG GORENG KARI


iftar ke 6.. salah satu masakan yang dihidangkan untuk berbuka puasa..

SOTONG GORENG KARI

Bahan-bahan ( 2 org makan )

bawang besar 1/2 biji - potong bulat
bawang putih 2 biji - hiris
bawang merah 2 biji - potong bulat
cili padi 4 biji - tumbuk
rempah kari daging 1 sudu setengah
sotong saiz besar 3 ekor - basuh dan potong
kiub pati ayam - 1 ketul
sayur cth carrot @ kacang panjang - dipotong memanjang
Gula, garam dan serbuk perasa
Cara-cara

Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan cili padi.
Bila dah garing dan naik bau, masukkan rempah kari.
Bila rempah dah masak, masukkan kiub ayam, sotong dan sayur.
Perasakan dengan gula @ garam.
Kacau selama 4 minit. Sotong kena masak sekejap je kalau tak, sotong akan liat dan keras. so, timing goreng kena betul ye.
Bila dah sedap, tutup api. Siap!

TALAM LAPIS NYONYA 3 RASA / MERAH PERMATA


talam lapis nyonya ni akak buat untuk moreh kami di surau semalam... sesedap rasa. untuk pengetahuan talam lapis ni nama asalnya talam lapis 3 rasa tapi akak x tau kenapa diberi nama 3 rasa. akak tambahkan kacang merah pada setiap lapisan merah maka akak berikan nama TALAM LAPIS MERAH PERMATA. untuk pengetahuan kacang merah ni lebih sesuai gunakan kacang merah yang jenis kecil tapi akak hanya ada stok kacang merah untuk ais abc je agak kurang sesuai sikit nampak butiran permatanya terlalu besar dan susah sikit nak memotongnya..

TALAM LAPIS NYONYA 3 RASA / MERAH PERMATA

A) 
1400 ml santan
325 g gula castor
1/2 st garam
B)
150 g tepung ubi
150 gtepung gandum
150 g tepung beras

hiasan: (jika suka)
100 g kacang merah jenis kecil - rendam 4jam dan rebus(tapi akak guna kacang dalam tin)

panaskan kukusan terlebih dahulu. sediakan loyang 10 X 10 ( boleh alas plastik atau pun sapu minyak pada loyang)
masak hingga mendidih adunan A) dan biarkan suam baru dituangkan ke dalan adunan B) kacau rata dan tapiskan
bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian - warna pewarna merah (1 jug:1L - jika kurang tambah air)
- 1 bahagian biarkan warna asal (1 jug:1L - jika kurang tambah air)
** boleh letak kacang merah pada setiap lapisan merah

mulakan melapis warna pink
diikuti lapisan kedua warna pink
buat sehingga 8 lapis
* akhir sekali bahagian atas sekali tambah sedikit lagi warna merah. biar ia lebihkan warna untuk kepalanya.

IKAN BILIS TOMYAM


sedap makan garing ketika panas panas

IKAN BILIS TOMYAM 
by LinaKz Shaari fb

Bahan:
Ikan bilis (goreng garing)
Cili api (ketuk)
Bwg besar (potong bulat)
Kiub tomyam
Daun limau purut

Cara:
Guna minyak lebih goreng ikan bilis tadi dan tumis cili api, bawang besar & daun limau purut sehingga naik bau, kemudian bubuh kiub tomyam dan kacau rata, bubuh ikan bilis ,perlahankan api dan kacau rata. Siap. Selamat mencuba.

*tak perlu bubuh garam ya sbb ikan bilis & kiub tomyam tu dah masin

Thursday, July 3, 2014

TALAM CACA


dari resepi ratu kuih talam
memang sedap

TALAM CACA


LAPISAN BAWAH * Guna Loyang 10x10x2 @3
  • 50g sekoteng (rebus & toskan)
  • (Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)* Saya guna 50gm cha cha, rebus hingga empuk dan toskan
  • 150g tepung beras*
  • 250ml santan pekat*
  • 450ml air*
  • 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
  • 150g gula castor*
  • 1tsp garam*
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
  2. Masukkan sekoteng/cha cha (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
  3. Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS
  • 150g tepung gandum
  • 300g gula halus
  • 5/3/2 biji telur (saya guna 3biji telur)
  • 250ml santan pekat
  • 500ml air
  • 1/2 tsp garam
  • 1 ½ tsp perisa rose
  • pewarna pink
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
  2. Tuangkan ke atas lapisan bawah
  3. Kukus selama 30 minit
  4. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.

Wednesday, July 2, 2014

KERABU PELIK



bahan bahan kerabu pelik

MasyaAllah sedapnya kerabu pelik ni... 1 adunan ni dapat banyak rasanya boleh makan 7-10 orang.. tapi kalau kuat meratah...ermmm.. memang x cukup U.. kerabu ni di namakan sebagai kerabu pelik kerana campurannya agak berlaian dari kerabu tempatan.. akak rasa kerabu ni rasanya mirip dari masakan thai.. wp bahannya ada nenas mangga tapi rasanya x masam... rasanya amat secukup rasa.. x percaya cuba..

KERABU PELIK

Bahan kerabu÷

100 g isi ayam bakar dulu n cincang
Udang rebus buang kulit
1/2 bj bawang besar hiris kasar
1/2 bj lada benggala hiris memnjang
1 bj mangga muda
1bj karot
Nenas tin buang air
Kelapa laut tin buang air
2 btg Daun ketumbar hiris
5 bj cili padi
2 sk bijan
2 sk sos ikan
1 sk gula
3 sk jus lemon
1 sk sos plum
Garam

Semua bhn dgaul rata n sebati n secukup rasa..
Simpan dlm esbok lg sedap

UDANG MASAK LEMAK BERSAMA REBUNG MADU


kali ni ikut resepi dari blog bonda pula..

UDANG MASAK LEMAK BERSAMA REBUNG MADU

Bahan-bahannya:

600 gram udang saiz sederhana
1 paket rebung madu segar (300 gram)
1 - 2 keping asam gelugor
2 - 3 helai daun limau purut - dibuang urat di tengahnya
1 batang serai - dititik
200 ml santan sawit KHALIS + 400 ml air
(Kalau santan kelapa biasa, guna 300 ml pati santan + 300 ml air)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar (diblend) lumat:
1 biji bawang besar
20 gram kunyit hidup
6  tangkai cili padi merah
6  tangkai cili padi hijau
Air secukupnya untuk mengisar

Penyediaannya:
1.  Udang dipotong kepala dan hujung ekornya.  Perapkan seketika (lebih kurang 1 minit)  bersama limau kasturi dan garam untuk menghilangkan hanyir udang.  Cuci bersih dan toskan.
2.  Basuh dan celur rebung madu supaya hilang baunya.  Ketepikan.
3.  Masukkan kesemua bahan di dalam periuk.  Masak di atas dapur menggunakan api yang sederhana sehingga kuah mendidih dan udang masak.  Kacau selalu supaya santan tidak pecah (Insya Allah sekiranya menggunakan santan sawit KHALIS, santan tidak pecah walaupun tidak dikacau selalu).
4.  Rasa kuahnya.  Boleh tambahkan garam dan gula sehingga menepati citarasa.

KARI AYAM


Masak biasa biasa jer...

KARI AYAM

BAHAN2:

5 ketul ribs (tulung rusuk dibuang kulitnya)
1 biji kentang potong 4
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 asam keping
5-7 bj tomato ceri
½ cawan santan pekat/susu cair
¾ cawan rempah kari
daun kari (kalau ada)

CARA:
Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang. Hiris halia dan masukkan sekali. Kemudian goreng sampai bahan2 tadi kekuning-kuningan. Pastu masukkan rempah kari dan goreng pantas2 kira-kira 2 minit. Masukkan ½ cawan air dan masak guna api perlahan sehingga rempah nampak sedikit garing. Kemudian masukkan ayam dan kentang. Balik2kan ayam dan bubuh ½ cawan air dan biarkan mendidih perlahan. Kemudian masukkan santan atau susu cair (Kjee guna susu cair) dan biarkan ia mendidih lagi. Guna api perlahan. Bubuh garam dan 1 asam keping. Kalau terlalu pekat, tambah sedikit lagi air panas. Didihkan lagi. Rasa dan padam api.