Selamat tahun baru buat semua yang mengenaliku...
Wednesday, December 31, 2014
Friday, November 28, 2014
Thursday, October 2, 2014
SAYUR GORENG BERSAMA AYAM DAN TELUR MASIN
terlebih bubuh kicap cair la pulak.. jadi gelap pulak tumisan akak ni... tapi x pe.. jika korang nak try akak dah adjust dh resepi di bawah ni.. ikut saja..
ketika menumis masakan ini.. masyaallah.. aromanya cukup mengamit selera.. baunya pun dah tau pasti sedap..
akak ambil resepi ni di salah satu rancangan masakan d tv, nampak menarik sangat sebab ia d letakkan parutan telur masin di atasnya. untuk pengetahuan.. masakan ini x perlu kita letakkan garam kerana sos ikan dan kicap cair serta telur dah memberi secukup rasa pada masakan ini
SAYUR GORENG BERSAMA AYAM DAN TELUR MASIN
250g ayam potong kiub kecil
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah - hiris
3 biji cendawan butang - hiris
1/2 biji lobak merah - potong mancis
4 batang kacang panjang - 1 "
2 in kunyit - hiris
1 rumpun syur kailan - hiris & celur sekejab shj
10 g tepung jagung yang dibancuh dgn 30 g air
1-2 helai daun limau purut
2 sb sos ikan
2 sb kicap masin ( 1 sb seeloknya)
sebiji telur masin rebus
minyak untuk menumis
panaskan minyak tumis bawang dan kunyit dahulu hingga wangi
masukkan cendawan butang
masukkan lobak merah, kacag panjang dan batang kailan serta cili merah gaul rata
masukkan daun kailan yang dah dicelur sebentar
masukkan kicap masin, sos ikan stok ayam dan air secukupnya, masak hingga mendidih
curahkan air tepung jaging untuk memekatkan kuahnya dan gaul rata
angkat dan tuangkan di dalam bekas yang telah disediakan
akhir sekali parutkan telur masin ke atas sayur goreng bersama ayam ini
selamat mencuba
Tuesday, September 30, 2014
ATVT KELAS JW - KUIH SARANG SEMUT
Biskut sarang semut ni adalah untuk atvt projek usahasama tahunan JW di tempat akak ni.. bukan biskut ni je yang kami buat.. ada lg 2 jenis iaitu biskut almond london dan semprit bunga cina..
JW yang join mestilah beri komitmen dari mula hingga selesai.. kemudian biskut biskut ni di agihkan samarata.
projek ni memang seronok sebab kami buat beramai ramai.. faham faham la bila sesekali bertemu... macam macam yang kami borakkan.. hehehe
KUIH SARANG SEMUT
Bahan :
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Hiasan :
sedikit coklat rice (x letak)
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil
Cara :
Pukul kembang butter dan gula.
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ).
Dah siap,sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
RENDANG AYAM
dua tiga hari lagi kita nak sambut hari lebaran Aidil Adha... tentu ramai yang terfikir rendang apa yang nak dimasak.... ni akak share resepi yang mudah dan simple tapi sedappppp...
RENDANG AYAM
Bahan2nye
Semua bhn d hiris
5 bj bwg beso
2 btg serai
2 helai daun kunyit
2 in halia
60 g serbuk cili (guna cili kering blend je)
1/2 kilo santan
1 ekor ayam dlm 2 kilo
Semua bahan dmasukkn ddlm kuali
Kacau hingga kering
** lain kali akak try guna cili serbuk barulah rendang ni nampak kemerahan
Monday, September 29, 2014
SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT
ketika program gotong royong anjuran jbtn perpaduan taman sebelah.. ramai jumpa kawan kawan dari taman lain.. selesai gotong royong kami sembang sembang dorang mempelawakan akak mengutip terung pipit ni.. orang dah pelawa.. apalagikannn.. rezeki jangan di tolak.
jadi jika dibuat sambal camgini makan dengan nasi panas panas mesti bestkan..
SAMBAL UDANG TERUNG PIPIT
BAHAN2NYA:
300 g udang
1 senduk sederhana cili kering kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan (optional.
garam gula
minyak untuk menumis
CARA:
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak.
Seterusnya masukkan 1 cawan air, Biarkan kuah mendidih seketika.
Kemudian masukkan gula, garam, dan air asam jawa. Kacau rata.
Masukkan udang dan biarkan di atas api sehingga udang masak.
Akhir sekali masukkan terung pipit.
Biarkan beberapa minit di atas dapur kemudian tutup api.
COOKIES SEMPRIT PULUT HITAM
biskut yang sedap dan rangup
COOKIES SEMPRIT PULUT HITAM
Bahan-bahan ( 10 orang )
150 gm tepung sago /ayak dulu lee
200 gm tepung pulut hitam
100gm Marjerin
50gm Butter
150gm gula halus
1 bijik merah telur
65ml santan pekat
Cara-cara
satukan butter dan marjerin,mixer sampai lembut,masukan gula, mixer lagi sekejap, masukan merah telur dan kacau lagi.
satukan tepung sago dan tepung pulut hitam, masukan sedikit demi sedikit kedalam adonan butter tadi, last masukan santan pekat dan kacau sampai sebati betul
masukan adonan kedalam piping bag dan gunting ujungnya,gunakan nozzle bentuk star tu yg size besar sikit, paling ideal nozzle 1M yg utk buat swirl pada cupcake yea. picitkan bentuk star kat atas tray yg sebelumnya dah disapu dengan butter atau alas dengan paper,letaklah kismis ke,almond slices ke kat atas cookies tu
bakar cookies ini selama 25minit dengan suhu 150C. jangan angkat cookies nie selagi masih panas, ianya mudah hancur,tunggu sejuk dahulu baru letak dalam balang
Sunday, September 28, 2014
NASI GORENG BELACAN
nasi yang berulang kali buat.. tapi belum d wartakan d blog ni.. hehehe
terima kasih resepinya.. memang sedapppp..
NASI GORENG BELACAN
Bahan-bahan ( 5 - 6 org makan )
2 mangkuk nasi putih (yg telah sejuk)
7 biji cili api hijau (kalau nak lebih pedas guna yg warna merah)
1 labu bawang besar
50 gm udang kering (dibersihkan dan direndam)
belacan sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih - diketuk
garam dan gula secukup rasa
Untuk daging goreng:
300gm daging - dipotong kecil2
3 sb kicap
1 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam dan gula
4 biji telur- 1 bji utk dimasukkan kedalam nasi dan 3 biji lg utk di buat telur dadar
daun salad
cili api sebagai hiasan( juga utk menambahkan pedas)
sedikit minyak utk menggoreng daging dan nasi
Cara-cara
Daging Goreng: Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 3 sb) dan masukkan daging. Kacau seketika dan masukkan kicap, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, gula dan garam. Masukkan sedikit air(melitupi daging dalam kuali) dan goreng hingga kering.
Dadar telur: Pecahkan 3 biji telur ke dalam mangkuk. Panaskan frying pan, masukkan sedikit adunan telur dan goreng hingga telur masak(kekuningan). Angkat dan gulung. Ulang sehingga habis kesemua adunan telur. Apabila dadar telah sejuk bolehlah dipotong nipis2.
Nasi Goreng: Blend cili api, bawang besar, udang kering (bersama air rendaman) dan belacan sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak( lebih kurang 3 sb) dan masukkan bawang putih yg telah diketuk. Goreng hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan bahan2 yg telah diblend dan goreng hingga kering sedikit dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau rata.
Masukkan nasi dan goreng sehingga nasi masak. Hidangkan panas2 bersama daging goreng, telur dadar yg telah dipotong nipis dan daun salad. Bagi yg suka makan pedas2 bolehlah diitambah cili api tambahan
MASAK LEMAK IKAN TONGKOL DENGAN BELIMBING BULUH
Belimbing pemberian dari jiran taman maju.. iaitu taman bersebelahan..
MASAK LEMAK IKAN TONGKOL DENGAN BELIMBING BULUH
3 bahagian ikan tongkol
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 inci kunyit hidup
5 biji cili padi
1 labu bawang besar
1 batang serai
1 biji cili merah
Beberapa biji buah belimbing buluh
Sedikit daun kunyit
Garam dan gula
Cara Memasak
1. Bersihkan ikan dan toskan.
2. Tumbuk halus bawang besar, cili padi, cili merah dan kunyit hidup. Masukkan ikan dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
3. Tuang santan pekat dan santan cair. Masukkan juga serai yang di ketuk sedikit.
4. Masak menggunakan api sederhana supaya santan tidak berketul sambil dikacau selalu.
5. Masukkan daun kunyit dan belimbing buloh, perasakan dengan garam dan gula.
6. Biarkan hingga mendidih dan ikan masak.
Tutup api dan sedia dinikmati.
KETAM KUKUS TELUR MASIN
masakan sedap dan kena dengan selera family kami... kalau dulu setelah akak kukuskan ketam kemudian akak goreng .. tapi kali ni akak kukus dan tumis terus masukkan ketam ni.. rasanya sedap juga wp x digoreng dan memberikan isi ketam ni lebih lembut dan mesra
RESIPI KETAM TELUR MASIN
moh weh ke dapur akak..
1. Ketam bunga - 3 ekor (potong setengah)
2. Kuning telur masin - 5 biji (direbus)
3. Bawang putih - 3 ulas (dicincang)
4. Cili padi - 8 biji (dicincang)
5. Tepung kanji - 2 sudu besar)
6. Mentega - 2 sudu besar
7. Susu cair - 2 sudu besar
8. Daun kari - 5 helai
9. Garam & lada sulah secukupnya
1. Kukus ketam hingga masak dan toskan airnya
2. Gaulkan ketam bersama tepung kanji & goreng di dalam minyak yang banyak. Toskan & angkat. Ketepikan
3. Tumis bawang putih yang dicincang bersama mentega dan kuning telur masin yang juga dicincang dengan api perlahan
4. Masukkan daun kari dan susu cair
5. Masukkan ketam yang digoreng tadi, gaul mesra
6. Perasakan dan sedia dihidangkan
POTATOES FRITTERS
wallaa... sedap bangat... crispy
POTATOES FRITTERS
fb
3 biji potato usa - sagat panjang
4 sb tepung jagung
3 sb tepung gandum
Sdkt lada sulah
Sedikit garam
1/2 st serbuk penaik
1 biji telur - kocokkan
sdkt daun sup/bawang/kucai
1 biji bawang - hiris
minyak menggoreng
panaskan minyak secukupnya
Gaul semua dan sebatikan dan goreng hingga kekuningan..
* sedap n rangup
KETAM DI LAUTAN KUNING
MASAK KETAM DI LAUTAN KUNING
Bahan-bahan ( sekeluarga )
1. Ketam 5 ekor siap disiang
2. Sebiji kelapa yang diambil santannya:sebahagian santan pekat dan dua bahagian santan cair
3. Kunyit hidup seinci
4. Serai sebatang
5. 1 asam keping
6. 10 biji cili api mengikut kepedasan yang diingini
7. Sehelai daun kunyit
8. Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Tumbuk lumat cili api, dan kunyit.
Masukkan bahan 1 tadi ke dalam periuk bersama- sama asam keping, garam dan serai yang telah dititik
Masukkan santan cair dan masak dengan api yang perlahan. Santan perlu selalu dikacau supaya tidak pecah
Masukkan ketam bila santan sudah mula menggelegak.
Bila ketam sudah masak (kulit ketam jadi kemerahan), tuangkan santan pekat.
Masukkan daun kunyit yang telah dikoyak- koyakkan ke dalam gulai dan kacau. Matikan api.
Hidangkan
NASI LEMAK TUMIS PANDAN WANGI TANPA SANTAN
RESIPI NASI LEMAK TUMIS PANDAN WANGI TANPA SANTAN
Bahan-bahan ( Hidangan seisi keluarga )
Beras (apa2 pun boleh)
Bwg merah - dihiris nipis / akak ketuk
Bwg putih - dihiris nipis / akak ketuk
Halia - dihiris nipis / akak ketuk
serai - akak ketuk (tambah)
daun pandan - kerat (tambah)
sedikit pewarna hijau (tambah)
garam dan 1 sk gula
butter / minyak - untuk menumis
sambal tumis:
Ikan bilis
*Bwg besar (bahagi kpd 2 bgian - tuk dikisar dan untuk hiasan bulat)
*Cili kering
sos tiram
cili sos
Minyak masak
Garam dan gula
Air asam jawa
*Kisar hingga halus. Masukkan sedikit minyak untuk hancurkan biji cili kering.
hiasan:
Telur - digoreng mata /telur rebus
telur masin
timun
kacang tanah goreng
papedom
ikan bilis goreng
Cara-cara
NASI LEMAK - basuh beras dan masukkan dalam rice cooker beserta paras air yang bersesuaian. panaskan butter secara berasingan di dalam kuali dan masukkan bwg merah, bwg putih dan halia bersama serai. tumis hingga wangi dan masukkan daun pandan hingga terbit bau semerbak dan tuangkan ke dalam rice cooker. Masukkan juga sedikit garam dan gula. letakkan sedikit pewarna hijau. Gaul rata dan biarkan ia masak seperti biasa. Gaul nasi didalam rice cooker sekali sekala hingga ia masak.
SAMBAL IKAN BILIS - panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak dan kacau sehingga ia agak garing sebelum dimasukkan air asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Masukkan ikan bilis, sos tiram, cili sos, garam dan gula. Masukkan bawang besar dan tunggu sebentar sebelum api ditutup.
PENJAN UBI KAYU
PENJAN UBI KAYU
ubi kayu - di rebus hingga empuk dan lembut dan toskan
gula putih
gula merah
sedikit garam
sedikit air - sekadar nak melarutkan gula
masak gula hingga dijadikan gula hangus. bila gula cair masukkan gula merah yang siap dibancuh dengan air(tapiskan dulu).
masukkan ubi yang di rebus dan gaul secara balik balikkan ubi hingga semuanya rata dan sebati.
tutup api dan sedia untuk di hidang.
* kemanisan ikut citarasa.. jangan sampai terlebih gula
* boleh buat guna putih sahaja tapi penjan ubi ni bewarna gula putih sahaja
* boleh di campur kedua dua gula dan masak bersama.
KETAM GORENG CILI TELOR AYAM
sesekali tukar selera masak ini pula... layannn..
KETAM GORENG CILI TELOR AYAM
5 rencah 5 rasa
beberapa ekor ketam dibersih dan dipotong dua
1 biji bawang besar dimayang
7 biji cili merah dikisar
5 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai dititik
1 biji telur ayam dipukul sedikit
Garam dan gula secukup rasa
Air Secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara
-Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng sehingga masak. Ketepikan.
-Panaskan minyak kemudian tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga pecah minyaknya.
-Masukkan sedikit air bersama bawang besar, gula dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
-Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.
-[Pastikan telur dipukul terlebih dahulu supaya sebati rasanya dengan sekata pada kuahnya.]
-Akhir sekali masukkan ketam dan gaulkan sehingga rata.
-Angkat dan hidangkan.
UBI REBUS
ubi ni kawan yang bagi.. punyala besar dan panjang.. tapi akak x sempat nk buat kuih lain sebab tangan akak sakit nk memarut ubi ni.. jadi akak buat menu ringkas je lagi pun susah sangat nk jumpa ubi.. akak buat ubi rebus pun sodap!!
UBI REBUS
ubi - rebus + garam hingga empuk
kelapa + gula garam (gaul rata)
* boleh la ubi dimakan cicah kelapa manis ni
sedapnya.. dah lama x merasa ni... tapi takut juga nak makan banyak.. sebab takut badan "berangin"
KERABU IKAN TONGKOL
dah lama x buat... teringin melanda..
KERABU IKAN TONGKOL
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis
Cara-cara
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!
CHAR KUEY TEAW
katakan saya sukakan CKT....
CHAR KUEY TEAW
resepi ikut di sini
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
UTK MEE-
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
NASI GORENG UDANG KASIH SOTONG BERTELO
nasi sedap rasa..
NASI GORENG UDANG KASIH SOTONG BERTELO
Bahan-bahannya:
2 cawan nasi
150 gm sotong
150 gm udang
2 biji telur - sebiji telo mata
1 biji cili merah
3 biji cili api
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit belacan
sedikit udang kering
1 sudu kecil serbuk cukup rasa
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
secubit garam
Cara-caranya:
1. Kisar kasar cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong hingga airnya kering.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Pecahkan telur dan kacau sebati.
4. Tambahkan dengan sos tiram, kicap masin, serbuk cukup rasa dan garam. Kacau sebati.
5. Masukkan nasi diikuti dengan sotong dan udang. Gaul hingga nasi dan sotong mesra dengan bahan-bahan kisar yang ditumis tadi dan bahan-bahan lain.
Monday, September 22, 2014
CUCUR SARDIN
cucur yang x jemu jemu nak masuk mulut... sedap.. dan terasa sardinnya.. bau yang semerbak ketika goreng memang mengamit selera sangat
CUCUR SARDIN
zainab melan fb
Bahan;
tepung gandum
Soda/bikarbonat
1tin sardin (kecil-ambil ikan jee) lumatkan
daun sop/daun bawang - hiris halus
Bawang besar - racik
lada merah - hiris halus
garam halus
air panas
Caranya;
ayak tepung gandum+soda/bikarbonat
masukkan dlm bekas satukan dgn sardin,bawang,lada merah,daun sop, daun bawang dan garam, kacau rata.
masukkan air panas sedikit2 gaul hingga jdi dog.
jemputkan dgn hujung jari dan goreng.
makan dgn sos @ sambal.
BUBUR NASI
bila mulut rasa serba serbi dh jemu nak makan lauk pauk.. maka buatlah bubur ini untuk menyelamatkan keadaan.. sedapp.. mungkin dah lama sangat x buat agaknya.. hehehe..
nampak seperti simple je bubur ni tapi rasanya sedap... sebab bahan bahannya semua menyerap dalam nasi...
resepi juga ada di sini
BUBUR NASI
1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
udang secukupnya
sedikit garam
1 liter air
* GARNISH *
lada merah
daun bawang n daun sup
sedikit mninyak bijan
* AKSESORI TAMBAHAN *
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk
telur masin - akak tukar ikan tenggiri masin
Cara-cara
Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap...
MEE SERI MAHARANI
assalamualaikum...
dah lama akak x bsersiaran di blog... jenguk blog kawan kawan pun x berkesempatan..
sejak kebelakangan ini akak agak kurang sihat asyik buat rawatan sahaja.. tapi x tau sakit ape lagi.. tu yang musykilnya... banyak pula jadi tanda tanya,,
ok di sini akak nak kongsikan resepi yang menjadi febret keluarga akak... dulu pun akak pernah buat juga di sini.. selalu menjadi hidangan di hari raya...
MEE SRI MAHARANI
moh weh ke dapur akak
1 kg mee kuning - dicelur
100 g udang kering - basuh, rendam dan blend
100 g daging - potong kecil
100 g udang hidup - dibuang kulit
150 g sotong merah - potong kecil
50 g kacang tanah - di sangai dan blend
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
10 tangkai cili kering } blend
5 ulas bawang merah } bersama
2 ulas bawang putih - ketuk
5 biji telur
1 pokok sawi
600 g tulang - rebus
minyak untuk menumis
panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kuning, cili blend hingga naik minyak dan masukkan udang kering.
masukkan kacang tanah goreng hingga naik minyak.
masukkan daging, sotong, udang, air rebusan tulang, sos cili / tomato dan jerang hingga pekat dan mendidih baru masukkan batang sawi. kecilkan api pecahkan telur sebiji sebiji (jangan di kacau) tutup periuk sekejab dan masukkan daun sawi dan tutup api.
kuah mee sri maharani dicurah di ats mee ketika hendak makan.
Tuesday, July 15, 2014
SAMBAL 4 GRILLED PORTUGESE STYLE
sedap resepi ni... jika guna daun kesum mesti lagi ummmpphh...
SAMBAL 4 GRILLED PORTUGESE STYLE
2 bj bwg besar
5 ulas bwg putih
3 snduk cili boh (boleh tmbah)
Cili padi ikut kepedasan
2 in belacan
4 btg serai
1 in halia
1 bj buah keras
1 st udang kering (optional)
Daun kesum - akak tukar daun limau purut
Sdikit air asam
Gula garam
Blend suma bhn kecuali daun kesum hinga halus.
Tumis hinga naik bau..
msukkn air asam. Msukkn daun kesum.
Perisakn. Biar sedikit pkat. Angkat
Alas daun pisang pd aluminium foil.
Letak sdikit sambal diikuti seafood..cover lg dgn smbal..
sedikit bendi.(akak x letak)
Bungkus dgn rapi.
Gril atas dapur atau dlm oven 8 minit
* akak grill dalam pab magic je... sebab tu ia agak kering sikit.. kalau dalam foil ia akan lembab berair
TALAM DURIAN
bestnya makan talam durian ni.. sedap.. kebetulan di bulan puasa ni ada seorang rakan setaman hubby beri kami durian yang dibawa dari kampungnya di Baling Kedah.. akak x berani nak makan fresh di bulan puasa ni.. sebab x dapat banyak minum lagipun takut darah naik mengejut.. huhuhu..
sebelum tarikh luputnya menjadi tempoyak inilah hasilnya...
TALAM DURIAN
Source : Kak Hanieliza @ Kak Liza (Talam Pisang)
By: http://nurniezza.blogspot.com
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan Durian [di lecek]
1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning -akak tukar warna hijau
Cara
1. Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau spukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
Bahan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
2 s/b tepung jagung (nieza tambah)
1 s/k garam
pewarna kuning - akak tambah
Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
DAGING MASAK SATAY GORENG
resepi dari rakan geng masak.. memang sedap rasa macam sate.. masa masak pun bau sate semerbak satu umah.. jom cuba..
DAGING MASAK SATAY GORENG
resepi dari geng masak: Hamizan Hassan
1 kg daging
1/2 paket kecil rempah kurma
1/2 paket rempah kari
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 sb ketumbar
1 sb gula
1 in halia
1/2 in lengkuas
10 ulas bawang kecil (5 bj untuk di mayang halus - penumis)
4 ulas bawang putih
5-8 batang serai
garam secukup
perasa
kisar bawang kecil, bawang putih serai lengkuas halia ketumbar jintan putih dan jintan manis.
perapkan bahan bahan yang dikisar tadi dengan daging selama 2 jam dan gaulkan bersa rempah kari dan rempah kurma.
tumiskan bawang kecil yang dimayang halus tadi.
masukkan bahan yang diperap tadi.
masak sehingga masak secukupnya.
SAMPLE BISKUT 2014 - UNTUK TEMPAHAN
STRAWBERRY SWIRL
MILKY MILK CHOCOLATE
CORNFLAKE COOKIES
ALMOND TOASTED COCONUT
STRAWBERRY CEREAL COOKIES
RED VELVET LELEH COOKIES
BROWNIES 10 x 10 in
SEMPRIT CHOCOLATE
biskut ni pun comel gakkan... amboi puji sendiri nampak.. maaf la sebab suka tengok kalernya.. hehe
hiasan atas ni sengaja akak buat camgini agar ia x nampak seperti kosong.. kosong...(lagu najwa latif pulak ye..)
biskut ni terpulanglah pada kalian nak bentukkan cane sekali pun.. nak bentuk panjang ke.. nak buat bentuk bulat ke.. tapi akak bentukkan seperti munga ni..
SEMPRIT CHOCOLATE
resepi A) warna chocolate
310 gm buttercup
110 gm gula icing
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
1 bungkus tepung kastad cap bunga merah (300 gm)
110 gm tepung gandum di goreng @ sangai sekejap (ayak n timbang)
6 sudu besar tepung jagung
3 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh paste kopi
resepi B) untuk warna putih (resepi akak tambah sendiri ye)
Bahan 1
83 g buttercup
60 gm gula icing
sdkt esen vanila
1/2 biji Kuning telur C
Bahan 2
100 gm Tepung Jagung
15 gm susu tepung (apa2 Brand)
40 gm tepung Rose
hiasan:
jelly tip secukupnyer....Akak tukar chocolate chip
cara2 nyer:
1. ayak semua tepung, koko n ketepikan...
2. butter, gula,telur, esen n paste kopi gaul sebati xpayah kembang....
3. masukkan tepung uli sehingga sebati ..
4. masukkan kedalam acuan ulat bulu atau semprit tekan mengikut corak sendiri....
5. bakar pada suhi 180 darjah selama 15-20 minit @ bila tgk bahagian bawah kuih tu mcm garing boleh angkat....oven 180
SEMPRIT SUSU
ok x jika biskut ni wat hantaran... sebenarnya akak pernah buat bentuk camni dan pernah disiarkan di sini.. tapi wp bentuk dan warna seakan sama tapi resepinya berlainan. yang dulu menggunakan susu pekat tapi ali ini akak menggunakan susu tepung dan campur tepung jagung.
biskut ni senang untuk ditekan sebab adunannya sangat lembut
biskut ni senang untuk ditekan sebab adunannya sangat lembut
Resepi SEMPRIT SUSU
250 gm Buttercup
120 gm gula icing
1 tsp esen vanila
1 biji Kuning telur
Bahan B
300 gm Tepung Jagung
50gm susu tepung (apa2 Brand)
120gm tepung Rose
** bahan C (jika nak hias hijau) x nak hias pun x pe
ambil sedikit adunan plain + pewarna hijau
Hiasan:
Jelly Tip dibelah 2 - akak guna love merah
Cara2:
1. Satukan bahan A, gaul hingga sebati...
2. tak perlu Sampai kembang...masukkan susu gaul sebati...
3. Ayak tepung jagung dan tepung rose, masukkan sikit sikit sehingga tidak melekat di jari...
4. tekan adunan tu menggunakan jari sehingga bentukkan mcm pic ni
5. bakar 180C sehingga kekuningan @ garing dibahagian bawah...
6. Noor gunakan api atas dan Bawah..
AYAM TELUR MASIN
dulu penah masak beberapa kali masak ketam telur masin eishhh.. eisshh... teramatlah sedapnya.. cuba pula udang telur masin pun sedap hingga menjilat jari.. sekarang test ayam pula.. dah rasa memamg meletop..
AYAM TELUR MASIN
Bahannya
Perapan Ayam
beberapa ketul ayam
1 sk bwg putih blender
2 sb tepung ubi
3 sb tepung gandum
garam secubit
1 sb serbuk paprika
Gaul semua ni perap..
Bahan utk sosnya
3 biji bwg putih-di tumbuk
10 helai daun kari
cili padi -hiris ikut ye sp suka pedas letak lebih sikit
1 senduk ns susu cair
2/3 biji telur masin-rebus kemudian kopek kulit dia hancurkan isi dia
Caranya
Ayam di goreng garing dan kemudian ketepikan..Ambil marjerin 1 sb cmpur dgn minyak masak sedikit..Bila dah panas tumis daun kari dahulu baru bawang putih..Jangan lama tumis tu boleh masukkn telur dan susu..Kemudian masukkan ayam dan cili..Kalau suka boleh letak daun bawang ye..
RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS
biskut yang menepati citarasa...
RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS
Bahan-bahan ( 70-80 biji )
* 250g mentega
* 280g tepung gandum
* 10g serbuk koko
* 150g gula kastor
* ½ sudu kecil esen vanila
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
* 2 sudu besar tepung jagung
* 1 biji kuning telur
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
* 100g coklat cip
* Secubit garam
Cara-cara
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi.Kemudian kacau hingga rata.
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.
OAT DROP COOKIES
resepi ni akak copy dari blog akak sendiri...
OAT DROP COOKIES
1 cawan gula perang / gula halus
1 sb lemak sayur / minyak sapi
1 biji telur
2 1/2 cawan oat - dibakar sebentar / goring tanpa minyak
1/2 cawan kacang walnut - dicincang kasar
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
sedikit esen vanila
kacau mentega dengan gula dan masukkan telur.
masukkan esen vanila, oat dan kacang walnut.
masukkan tepung jagung dan tepung gandum.
adun sebati.
sudukan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 15-20 minit @ hingga masak dengan suhu 180'C.
* boleh juga di masukkan dalam papercup.
KUIH PUTERI BERENDAM
kuih yang sangat popular di bulan ramadhan... akak pun x ketinggalan.. hehehe
warna dah macam lampu traficlight je...
KUIH PUTERI BERENDAM
Tabur gula ratakan dalam bekas...
ambil tepung pulut dlm 2 senduk kecil+ sedikit tpg gandum (hujung sudu je) titikkn pewarna.. jk suka x letak pun x pe. (bhgikn warna yg kita nk)
Masuk air gaul hingga x melekat d tangan.
Cubit sejemput adunan bulatkan dan leperkan
masukkan 1/2 sk gula dan bulatkn semula.
Dan susun dlm bekas yg berisi gula td (sementara nk siap panaskn kukusan)
rm2 santan pekat+garam, hujung sb tpg gandum- gaul rata.
Bila dh siap bulat tuangkan santan td.
Tabur lagi gula 1sk ke atasnya.
Kukus dlm 5-8 minit.. angkat dan sejukkan
KERABU MANGGA ALA THAI
KERABU MANGGA ALA THAI
Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 biji mangga muda-hiris halus panjang
3 biji bawang merah-hiris2
1 batang serai-hiris2
3-4 cili api-hiris2 (nk kurang or lebih, ikut suka)
1 cili merah-hiris
sedikit belacan (optional) - x letak
1 sudu teh sos ikan
1 sb sos plum - akak tambah
1 biji limau nipis-ambil jus
1 biji tomato-hiris nipis - x de stok
1 sudu kecil gula
1-2 tangkai daun ketumbar-potong halus
garam n serbuk perasa jika suka
Cara-cara
campur rata semua bahan n hidangkan.
SAYUR MASAK LEMAK POKOK TUNJUK LANGIT
ada yang kenal pokok ni..? akak beli kat orang jual sayur kg.. rm 2 seikat.. sangkaan akk pokok ni bila dimasak ia pahit rupanya meleset jangkaan akak.. sedap rupanya.. daun dan batang yang lembut sesuai untuk masak lemak dan akarnya cuci bersih dan boleh buat sup bersama ayam.
bukan itu saja.. sebenarnya pokok ini.. jika di amalkan dapat mengubati sakit yang berkaitan pinggang.. kebetulan akak pun mengalami masalah pinggang dan masih menerima rawatan.. tapi sayang pokok ni jarang jumpa di pasar pasar..
SAYUR MASAK LEMAK POKOK TUNJUK LANGIT
1 ikat sayur tunjuk langit
1/2 biji bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
sedikit udang putih - bersihkan
rm 2 santan + air jika perlu
garam secukup rasa
campur semua dan masak hingga mendidih..
siap
AYAM SOS TIRAM
kali ni akak buat ayam sos tiram yang sangat simple.. resepi yang x cukup bahan.. hehehe tapi tetap ok.. sedap..
RESIPI AYAM SOS TIRAM
1/2 ekor ayam di potong kecil dan di bersihkan
bahan ketuk:
2 batang serai - x letak
1" halia
2 ulas bawang putih
15 biji cili api - belah 2 x putus
2 biji bawang - besar belah 4
3 helai daun limau purut
1 biji tomato - belah 4/6 - x letak
3 sb sos tiram
air ikut kepekatan
+ sedikit tepung jagung - dibancuh dengan air
garam
cendawan tiram koyak2kan @ cendawan tin - hiris nipis guna cendawan tiram
*sayur pilihan - kobis/karat/ bunga kobis
sedikit minyak menumis
panaskan minyak
tumis bawang putih, serai hingga wangi.
masukkan ayam, daun limau purut, tutup kuali.
bila ayam setengah masak masukkan sos tiram, bawang besar, cili api, air, bancuhan air tepung jagung, garam(rasa dulu sebab dah ada sos tiram).
biarkan mendidih sekejab dan masukkan cendawan. gaul rata.
tutup api. sedia di hidangkan panas panas.