yang ni juga projek masa puasa dulu... akak buat dan perap dari rumah dan bawa balik kampung di Penang.. makan untuk berbuka bersama family hubby.. sedap... siap ada yang kata memang rasa sate..
x rugi sangat mencubakan... mantop gitu..
x rugi sangat mencubakan... mantop gitu..
AYAM BAKAR ALA SATE
Resepi : MasDuniaku
1 ekor ayam - dipotong2
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 cm halia
10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
10 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil garam
2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula
5 sudu besar madu
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu.
Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
Tuang madu dan sebatikan lagi.
Perap dahulu sebelum dibakar. Mas perap 24 jam .
Panaskan oven dan bakar ayam selama 1 jam dengan suhu 180c.
Mas guna api atas bawah untuk mendapatkan ayam bakar yang cantik garingnya dan sentiasa terbalikkan ayam tu...
yang ni hubby request..
juga yang ni... hubby nak ratah ayam bakar sate dengan ni..
air banyak ni pun x cukup...
salam lebaran kak norlie, menarik nmpk ayam tu, nnt Liza nk try jugak la..thnx ye kak..
ReplyDeleteMemang sedap ni... tentu aromanya membangkitkan selera! Boleh makan cicah dengan nasi himpit....
ReplyDelete