masa musim raya tahun ni dah dua kali akak buat Laksa Kari Udang Geragau ni.... kali pertama menjamu rakan rakan U anak dan grop Jiran Wanita.. oleh kerana ada permintaan kata sedap laksa kari ni... dan ada yang bertanya samada akak ada atau pernah berniaga... hehehe... akak hanya jual untuk ahli keluarga dalam rumah je...la...! akak x penah niaga pun.. pada yang kata sedap tu Alhamdulillah.. terimakasih banyak banyak... bukan pujian yang akak nak tapi dapat menjamu anda semua dah rasa seronok apatah lagi melihat masakan semuanya habis.. x de yang membazir. hilang semua rasa penat..
jadi buat untuk kedua kalinya....
kali ni buat majlis openhouse kat pejabat hubby pulak... semua juadah yang akak buat juga habis...
akak dulu selalu juga akak buat laksa kari ni... suka makan sebab sedap dan kena dengan selera kami sekeluarga...
** untuk pengetahuan.. hiasan gambar laksa ni akak ambil dari saki baki yang tinggal di rumah.. kuah beserta ramuan laksa ni semua dah hubby bawa...akak terlupa ambil.. kerana bizi pagi tu akak terlupa nak ambil lebih ramuan hiasannya.. dalam gambar ni nampak serba kekurangannya...
* jamuan raya di ofis (akak copy gambar je)
hubby bergambar bersama tetamu mereka Dr Fazil dan stuff
stuff dan tetamu..
RESIPI LAKSA KARI UDANG GERAGAU
KUAH:
bahan tumbuk:
500g udang geragau
30 biji buah keras
1/2 kg bawang merah
2 labu bawang putih
bahan titik:
9 batang serai
9 cm lengkuas
4 1/2 cm halia - titik
250g rempah kari daging - bancuh dengan air
1 bungkus kecil serbuk cili kering - kisar
3 bungkus tauhu kering yang kecil - potong 2
3 bungkus fish cake - hiris serong
1/2 kg isi kerang * akak tambah
secukupnya garam
1 1/2 kg santan
air secukupnya
minyak untuk menumis
panaskan minyak, tumiskan bawang tumbuk hingga wangi.
masukkan rempah kari serta cili kisar. kacau hingga garing.
campurkan dengan udang geragau dan kacau.
** jika nak masukkan ayam dan isi kerang bolehlah di masukkan ke dalam kuah ini tapi x bubuh pun x pe..
tuangkan santan dan masukkan bahan yang di ketuk.
masukkan air setakat yang di ingini (ikut kepekatan sendiri)
apabila mendidih masukkan fish cake dan tauhu kering.
kacau kuah hingga mendidih.
angkat.
** sebenarnya ikut resepi asal (ikut tajuknya) untuk kuah ni dah cukup sedap rasanya sebab ada di masukkan udang geragau..
** ayam dan kerang hanyalah tambahan sahaja. jika x bubuh ianya x menjejaskan rasa kuah ini
BAHAN HIASAN:
3 kg bihun (yang halus) / rendam - celur / kukus hingga lembut
2 cawan taugeh - bersihkan di celur. goreng tanpa minyak(sekadar layu sikit sahaja)
1 bungkus bawang goreng
daun pudina
daun bawang - hiris
limau kasturi - belah 2
SAMBAL LAKSA:
8 senduk cili kering - kisar
5 ulas bawang putih - tumbuk
3-4 senduk udang geragau - tumbuk
sedikit udang kertas (x bubuh pun x pe) * akak tambah
garam
minyak
panaskan sedikit minyak. tumiskan bahan kisar dan bahan tumbuk hingga wangi dan pecah minyak.
jika ingin nak masukkan udang kertas, bolehlah masukkan.
perisakan dengan garam dan angkat.
hidangkan bersama bahan hiasannya ( di bawah)
** sebenarnya Sambal Laksa ni plain je tanpa udang kertas sbb dengan ada udang geragau pun dah membangkitkan rasa
- di bawah sebahagian dari tetamu openhouse di rumah akak
semua rakan rakan anak UiTM Seri Iskandar
ooh..guna bihun yer..nmpk sedap juga...
ReplyDeleteSedap tu guna udang geragau... saya pernah cuba sekali!
ReplyDelete