jarang buat gulai kari ketam bersama nenas ni.. biasanya buat masak lemak ketam bersama nenas jer...
buat cam ni pun sedap tau... suami akak suka bangat ketam masak cara gini... lagi pun warna kuah ni kemerahan.. menarik selera...
GULAI KETAM BERSAMA NENAS
Bahan2:
- 5 ekor ketam-bersihkan dan tos
- 1 biji nenas-di kupas, dibersihkan dan kemudian celur sekejap-toskan
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1/2 sudu besar serbuk cili
- 1 keping asam gelugur
- 3 ulas bawang meras-hiris halus
- 2 ulas bawan putih-hiris halus
- 1/2 inci hali-hiris halus
- 1 tangkai daun kari
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari dan halia hingga wangi.Masukan serbuk kari dan serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air. Masak dengan api kecil hingga garing.
- Masukkan ketam, santan cair dan asam gelugur. Masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan nenas dan santan pekat. Masukkan garam dan gula jika perlu. Biarkan mendidih 2-3 minit lagi atau hingga ketam masak.Rasa dan jika ok boleh tutup api dan boleh dihidangkan..
salam kak norlie, lama dah tak akan ketam sejak duduk kat oman ni ...
ReplyDeletekat sana x de ketam ke mala..
ReplyDelete