dapat resepi di satu rancangan masakan oleh sheila Rusly.. memang mabless... akak cukup suka.. ala ala chinese style sebab ada dimasukkan minyak bijan
SOTONG MASAK SZECHUAN
Sotong
bawang besar - potong bulat
bawang putih - ketuk
Cili kering - potong
brocoli
1 biji tomato - dibelah
Minyak bijan
Sos tiram,
kicap pekat
1 sb tepung jagung - bancuh dengan air
1 biji bawang besar - belah 4
Gajus
garam secukupnya
Cara-cara
Panaskan minyak dan masukkan sedikit minyak bijan(sesame oil).
Goreng cili kering yg dipotong pjg hingga garing, asingkan.
Tumis bawang putih, masukkan sotong, sos tiram dan kicap pekat. Kacau seketika.
Bila sotong hampir empuk masukkan brocoli gajus dan tomato serta cili kering yg diasingkan tadi.
Untuk kuah yg lebih pekat, masukkan bancuhan tepung jagung dan diikuti bawang besar yang dibelah empat.
sedapnyer kak...makan ngan nasik panas2...perghhh...terangkat...
ReplyDelete