cantik x kaler merah merah gini..... mesti la cantikkan...
bubur som som ni bukan akak yang buat tau.. sebenarnya ini adalah resepi kelas berkongsi resepi dari JW... ia di ajar oleh puan Nor Asmawati Mohd Yusuf.. terimakasih kak Ti sudi berkongsi resepi ni.. sedap dan cantik....
RESEPI BUBUR SOM SOM
JW puan Norasmawati
1 cwn tpg beras
Rm3 santan
1 jug air
sedikit garam
Sirap Gula: (dimasak)
1/2 kg gula pasir
air secukupnya
pewarna merah atau sirap
daun pandan - untuk wangi
masak semua adunan dengan api yang sederhana dan hendaklah di kacau selalu agar tepung benar benar masak sehingga hampir pekat
bila adunan masak tuangkan ke dalam acuan yang dikehendaki.
biarkan sejuk atau sebaiknya time nak makan barulah di tuang sirap gula kedalam bekas.
boleh disimpan di dalam peti ais
sedap dimakan sejuk sejuk...
selepas dituangkan adunan ke dalam bekas, bolehlah di masak sirap gulanya pula.
masukkan semua bahan dan masaklah sehingga mendidih (jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.. ikut kemanisan sendiri)
Salam kenal,
ReplyDeletejoin sini lama dah. Selalu nampak post Norlie kat FB..
www.my-mintroom.blogspot.com
Wah..senang nak hidang klu simpan dlm kontena....nak jugak!
ReplyDeleteAkak.. memang menarik.. kaler merah gitu.. selalu mkn ngan hijo tu.. kreatif tul ngan buh bekas camtu memang mudah disimpan n dimakan... nyamanyer lalau kat tekak kalau mkn sejuk2 he he he
ReplyDeleteyum yum..teringin lak..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..
ReplyDelete