sekali pandang gambar daging masak hitam mamasya beberapa hari lepas.. baru teringat nak buat.. memang akak bercadang nak buat masakan ni untuk anak yang balik bercuti.. dorang cukup suka masak daging hitam ni... kali ni akak nak cuba juga resepi dari mamasya ni sebab nampak senang dan ringkas tanpa santan... save bajet.. hehehe
yang memudahkan keje akak jintan manis, putih dan ketumbar (yang siap disangai dan blend) memang sentiasa ada stok... senang keje akakkan...
DAGING MASAK HITAM
Sumber; Dari Dapur MadihaA & Fp Ida Marlida. Asal Majalah Mingguan Wanita
Oleh; Dapurmamasya
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender
1 sudu kecil jintan manis }
1 sudu kecil jintan putih } akak sangai dan blend
1 sudu kecil ketumbar - tambah }
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)
No comments :
Post a Comment