followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, March 12, 2015

CREAM PUFF


kali ni akak try resepi yang sedap dari maz abdul... tapi punya terlajak comeyyy la pulakkan.. x seperti maz buat tu sekali ngap je hage 30sen sebiji... hehehe..

 CREAM PUFF
250ml air
100g butter
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
125g tepung gandum
2 biji telur gred A

Cara membuatnya:

1. Satukan air,gula,garam,butter dan esen vanila dlm periuk. Panaskn atas api hingga mendidih.
2. Bila dan mendidih,kecilkn api,masuk tepung dan kacau cepat2 hingga sebati dan tepung tak lekat pd tepi periuk. Angkat dan tunggu hingga adunan sejuk.
3. Bila adunan dah sejuk,pukul telur guna garfu dan masuk dlm adunan. Gaul sebati guna senduk kayu atau putar guna mixer.
4. Masuk dlm piping bag dgn nozel star or nozel semperit.
5. Paipkn atas loyang yg telah dialas dgn baking paper.
6. Bakar pd suhu 180'C selama 30 minit bergantung pd saiz cream puff dan oven masing2.
7. Bila cream puff dah berwarna keemasan baru angkat ye..
8. Tunggu sejuk baru paipkn inti.

Resepi Vanilla Custard

Bahan2:

500ml susu segar
25g tepung kastard
25g tepung jagung
125g gula pasir
1 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya:

1. Satukan semua bhn dlm periuk, bancuh sebati dan masak guna api perlahan hingga kastard menjadi pekat dan meletup letup.
2. Sentiasa kacau supaya kastar licin dan cantik.
3. Tunggu kastard sejuk baru paipkn dlm cream puff.
Perhatian:
1.Jika cream puff mengecut selepas keluar dr oven,itu bermakna sukatan telur berlebihan.. Jika menggunakn saiz A,sukatannya 2 hingga 2 setengah biji shj.
2. Kacau rata kastard atau putar guna mixer supaya lebih mudah nak paipkn dlm puff.
3. Cream puff yg sempurna kejadiannya akan berlubang ditengah2 dan sedia utk dipaipkn kastard.

** tabur snow powder

Sekian slmt belajar..

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...