harini akak nak ajak rakan rakan ke Jepun.. nak x...Jommm..
akak nak pomot ayam teriyaki yang sedap dan mables...
memang tersangat sedap..
jom buat..
AYAM TERIYAKI HOMEMADE
4 ketul peha ayam tanpa tulang * kulit jangan buang (suka hatilah nak guna bhgn apa pun)
perapan sos teriyaki:
1 cm halia }
2 ulas besar bawang putih } tumbuk halus
2 sb kicap cair
2 sb cuka
6 sb gula perang
sedikit garam
sdkt serbuk lada putih
gaul semua bahan hingga rata
* mesti ada rasa masin manis dan juga rasa bawang putih serta halia kemudian campur sedikit kicap manis
kemudian perap pada ayam paling kurang 20 mnt hgga setengah jam.paling ok perap 2 jam dalam peti sejuk
bakar dalm ketuhar 220'C selama 20 minit
* bahan lebihan sos teriyaki masukkan dalam periuk.. tapi tambah lg bahan sosnya sama seperti di atas (ulang proses yang sama) masak hingga mendidih
* tip: jk sos kurang pekat tambah sedikit bancuhan tepung jagung dan kacau sebati.
bila ayam teriyaki dah masak boleh la d kerat ayam tadi.
tuanglah sos teriyaki ke atas ayam tadi
No comments :
Post a Comment