followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, May 7, 2014

MEE UDANG


mee udang yang terbaik mengikut piawaian selera akak sekeluarga... resepi ni akak ubahsuai mengikut selera yang akak selalu makan di kedai Mee Udang Banjir Kuala Sepetang di Tronoh.. dulu akak pernah merisik kabar resepi mee udang pada pembantu kedai ni (kebetulan dah kenal lama..) tapi dia x berani nak cakap terus terang sebab takut bossnya tau.. pernah juga akak bertanya dengan tuan punya kedai ni.. akak puji mee udangnya sedap.. apa rahsianya.. dia kata rahsianya dia tumis hingga sebanyak 5 kali.. maksudnya dia tumis bahan penumis hingga naik bau masuk air dan keringkan hingga wangi (ulang 5 kali)
selamat mencuba....

MEE UDANG
Resepi : Che' Iza@Myr
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan: ( 3-4 org )
1/kg mee kuning
300 gm udang saiz L - akak asingkan kepala
stok udang - kepala udang rebus kemudian blend serta tapis
1 senduk udang kering - akak tambah dan blend
4 sb lada boh / lada giling - akak guna cili blend
1-2 sb cili serbuk - akak tambah
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering (DJ tumbuk halus)
*1/2 inci halia ( x bubuh)
1 sb petis (DJ guna belacan bakar) x bubuh
3 sb sos tomato
1 sb sos cili (DJ letak lebih sket) - akak letak sama banyak dengan tomato sos
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah) - * akak x guna tapi akak ganti dengan tepung gandum
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng

bahan-bahan yg DJ tambah :
kiub ayam - akak ikut DJ
sos ikan - akak x letak
kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air) - akak x letak
tauhu goreng - akak x letak sebab x pernah nampak orang letak
telur rebus ( akak terlupa possing dlm gambar).. hehe

Cara-cara

Rebus udang hingga masak...(*akak x rebus udang tapi akak masukkan dalam kuah yang lama mendidih) tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
Masukkan air rebusan udang dan udang kering kisar.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah...akak letak tepung Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...