followers

salji

waktu

bird terbang

Friday, August 23, 2013

ALA ALA MASAK KICAP SIMPLE


dua tiga hari ni akak kurang sihat sikit... panas badan.. x de selera nak makan... lagi pun ibu jari kiri akak ni terseliuh tanpa akak sedari.. tau tau sakit dan sedikit bengkak.. mulanya x berapa sakit tapi lama kelamaan terasa sakit bila nak memegang sesuatu.. rehat lagi maknanya blog akak ni.. aduiii..
hari ni panas badan pun dah berkurangan.. cuma jari ni masih lagi denyutannya...
ok.. hari ni akak nak share satu masakan ala masak kicap... sebenarnya akak saja saja je buat masakan ni... mula mula hentam jer tapi bila dah masak terasa sedap la pulak... masakan ni saja nak ikut ikut cara masak orang kenduri tapi akak buat cara yang paling simple dan senang untuk dicuba
masakan ni akak masak memang berkuah pekat sebab akak malas nak buat masakan berkuah yang lain dan masakan ni tanpa guna sebarang santan pun... 

ALA ALA MASAK KICAP KICAP SIMPLE

1/2 kg daging dihiris nipis dan lebar
bahan blend:
10-15 tangkai cili kering (ikut pedas sendiri)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

penumis:
kulit kyu manis
bunga lawang
2-3 biji buah pelaga

1 sk serbuk campuran jintan *(serbuk ni akak buat untuk simpan stok sendiri : 1 sb serbuk jintan manis+ 1 sb serbuk jintan putih & 1 sb biji ketumbar - di sangai dan blend kering) ** simpan dalam botol di dalam peti ais dan ia tahan lama. guna bila perlu

4-5 senduk kuah (yang sedang) kicap lemak jalen (kuning)
sedikit air asam jawa
sedikit garam dan gula
1 sk pati serbuk pasti sedap (jika suka)
air jika perlu
1 senduk besar minyak menumis

panaskan minyak dan tumis 3 sekawan hingga wangi dan masukkan bahan blend.
masak hingga wangi dan pecah minyak.
masukkan serbuk campuran jintan, kacau sebati.
masukkan daging bersama air tanpa had (untuk empukkan daging)
bila sudah mendidih masukkan kicap. kacau sebati.
biarkan daging empuk. jika perlu boleh tambah air lagi.
bila daging sudah mula memekat masukkan air asam jawa, gula, serbuk pati sedap.
akhir sekali masukkan garam.
masaklah ikut kepekatan yang sesuai dengan jiwarasa anda. ikut selera.

** serbuk campuran jintan ini boleh digunakan untuk daging masak hitam..

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...