hampir sejam mendengar muqadimah dari chef tentang membezakan nasi beriani biasa dan nasi beriani gum... huhuhu... dah la belajar di bulan puasa... memang menguji kesabaran.. selagi x belajar menumis, memang mengantuk giler di dalam kelas ni...
sebenarnya di sepanjang bulan puasa dulu akak telah beberapa kali mengikuti kelas masakan nasi dan kek termasuklah set nasi beriani gum ni dan set nasi mandy.. wp sibuk dengan tempahan buat cookies raya tapi untuk kelas masakan ni akak tetap luangkan masa untuk belajar... bukan senang nak dapat belajar jadi akak gunakan masa yang sebaiknya untuk mendalami ilmu yang ada...
chef ni mengajar bagaimana memasak dengan cara bajet/jimat kos.. sebab itu ia digelar chef bajet
inilah bahan yang di gaul bersama ayam @ kambing
:bawang, bawang putih serta minyak... boleh di simpan lama @ menumis apa saja masakan
gaul dengan halia tanpa memerlukan bawang yang banyak
menumis masakan dalca (tumis darat)
dalca
ini sebenarnya bagaimana nak masak ayam pencen.. renihkan dulu di dalam oven bersama periuk rice cooker gas yang besar
proses merebus beras agar ia bertambah panjang dan toskan airnya
tuang ayam di bahagian bawah periuk kemudian di alas dengan kain nipis yang bersesuaian
letakkan nasi yang telah ditoskan di atas kain - *(bawah kain adalah masakan ayam)
siap dimasak
cara mengetoskan nasi dari bercampur dengan masakan ayam di bawah nasi
inilah ayam yang di masak dengan sempurna (bahagian bawah nasi tadi)
nasi menjadi panjang 2x ganda..
siap...
Salam kak.kat mana kursus ni?teringin nak join.dah lama simpan niat nak belajor masak beriani
ReplyDelete