followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, August 17, 2013

BISKUT MELLOW BROWNIES



Assalamualaikum... selamat hari raya semua.. kita masih lagi dalam mood rayakan....
amboiiii.. selepas raya ni blog akak ni dah x berapa aktif ye... bukan ape... akak lebihkan berehat je... maklumlah hari raya ke sana ke sini... makan pun kena kurangkan sikit. kalau x badan macam kena pump lah jawabnya nanti... insyaallah... akak akan kembali aktif selepas ni... doakan saja ye...

yang ni salah satu biskut yang anak anak suka... selalu buat brownies kek tapi kali ni jom buat biskut brownies pulak....
sedap ni tau...
ikutkan resepi ni guna acuan loyang shortbread yang saiz kecil tapi akak hanya ada loyang yang bersaiz 100pcs shortbread je... adunan pun sikit jadi akak terap jela semua adunan satu persatu seperti biskut biasa...

Biskut Mellow Brownies


Bahan-bahan ( 20x20 cm )

70g butter
130g gula halus
2 biji telur
100g tepung gandum
20g serbuk koko

55g walnuts- potong kecil-kecil - tabur
1 bar coklat dan coklat putih - lorekan secara bersilang

Cara-cara

1. Panaskan oven sehingga 190C. Butter dan telur biar dalam suhu bilik. Ayak tepung gandum dan serbuk koko.
2. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga putih.
3. Masukkan pula telur. Pukul sehingga kembang.
4. Masukkan bahan ayak dan walnut kacau sehingga bergaul rata.
5. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 25-30 minit.
6. Bila dan siap, keluarkan brownies dr oven. Kemudian patah-patahkan coklat bar tadi ke atas brownies.
7. Masukkan semula ke dalam oven yg masih panas. Bila coklat dah cair, dan lorek lorekkan dengan cooking coklat dan coklat putih serta taburkan badam cincang.
8. Bila dah sejuk dan coklat hampir nak keras bolehlah dipotong.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...