followers

salji

waktu

bird terbang

Saturday, August 17, 2013

BISKUT NESTUM RANGUP


untuk pengetahuan.. biskut ni anak sulung akak yang dah berkawin tu buat dan bawa untuk mamanya.. tapi oleh kerana biskut ni teramatlah sedapnya.. akak letakkan di sini resepinya... bukan apa... buat ingatan di masa akan datang.. x la susah susah nak selongkar mana mana lagi semuanya ada tersimpan di sini..

BISKUT NESTUM RANGUP
Nor Intan Mazlin
Rasa

BAHAN-BAHAN:
230gm mentega
80gm gula halus
1 sudu makan golden sirap
180gm tepung gandum
70gm tepung beras
20gm tepung jagung
100gm nestum
1/2 sudu teh vanila
1/4 sudu teh serbuk penaik


CARA MEMASAK:

1 Putar mentega bersama gula, golden sirap dan vanila hingga kembang.
2 Kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras dan tepung jagung. Gaulkan hingga sebati.
3 Setelah itu masukkan nestum dan gaulkan lagi hingga rata.
4 Masukkan ke dalam 'piping beg' dan paipkan adunan.
5 Bakar dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 150ÂșC atau hingga kekuningan

** cara anak buat katanya... x perlu guna piping bag.. bulat bulatkan dan tekan dengan garpu.. kemudian bakar

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...