followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, September 30, 2013

JERUK PETAI


JERUK PETAI  
dapat sebalang nescafe besar....

petai bersihkan dan rebus sekejab dgn kulitnya. * jangan lama sangat takut lembut sangat. sejukkan petai. keluarkan isi petai.. * ada juga orang rebus tanpa kulit.

sediakan air masak yang betul betul sejuk (agak agak petai tenggelam)
garam(mesti ada rasa masinnya dan tambah lagi sikit garamnya supaya masin lebih sikit) * jangan terlalu masin x termakan pulak.
2-3 keping asam keping
jika suka pedas letaklah cili api sikit dalamnya.

boleh la masukkan semuanya dalam botol. 2 hari kemudian boleh makan.

* tip- ada orang gaul garam seketika tujuan perap sekejab je... (sebelum di masukkan dalam botol) dan bersihkan semula dan baru buat air jeruknya.

jerukkan sehari kat luar dan esoknya boleh simpan dalam peti sejuk.


beli 2 hengget tu dia.... sampai x terabis rasanya ni... huhuhu

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...