MUSHROOM CHICKEN SOUP
- semalam akak g kelas buat pelbagai roti perancis... nak makan gitu jer rasa x syok pulakkan... mesti nak juga makan dengan mushroom chicken soup ni...
- MUSHROOM CHICKEN SOUP
- 2 ketul isi ayam -di potong dadu kecil kecil (akak x suka guna ayam kisar sebab halus sangat lagi pun yang beli siap tu dorang kisar dengan lemak & kulitnya sekali- oh tidaaakkkk!!)
- 1 tin cendawan butang - di cincang halus
- 1 biji bawang besar - di potong dadu
- 1 ketul kiub ayam
- 1 kotak fresh milk
- air secukupnya } di bancuh
- sedikit tepung jagung } sekali pun boleh
- 2-4 helai daun bay
- garam secukupnya
- sedikit butter
- panaskan butter dalam periuk, tumiskan bawang hingga layu.
- masukkan susu, ayam, cendawan, air ,kiub dan biarkan ia mendidih.
- masukkan bancuhan tepung jagung. terpulanglah pada selera samada nak makan banyak masukkan air lagi tapi seimbangkan kepekatan dengan bancuhan tepung jagung (adjust sini je)
- masukkan garam dan daun bay (untuk mendapatkan bau mushroom yang sedap) biarkan sekali lg mendidih. siap.
- bolehlah di hidangkan dengan roti bakar ke.. dll.
- * tidak terlalu pekat dan x terlalu cair.
- * boleh dapat sebanyak 1 piuk rice cooker 1.8L
-
Nampak macam yang beli aje..TQ share resepi ni..boleh saya cuba nanti :)
ReplyDeletehai akak...lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak komen kat sini. nampaknya bermenu western eh sesekali sedap juga
ReplyDelete