followers

salji

waktu

bird terbang

Sunday, January 5, 2014

BINGKA CRACKERS


kuih ni akak buat di kampung semalam.. pagi ni dalam pukul 6.45pagi akak redah balik ke Seri Iskandar Perak kerana nak menghadiri perjumpaan Rakan Kenduri pukul 9 pagi...
buat 2 jenis bingka sebenarnya tapi satu lagi akak x sempat nak ambil gambar di sebabkan terlupa bawa kamera. bingka di dalam gambar di atas tu akak x buat 2 lapisan warna kerana masa pun dah larut malam... akak buat seperti bingka biasa jer tapi tetap letak biskut crackers dalamnya..

BINGKA CRACKERS
Sumber:Kh267tm,
Majalah Aroma Jun2012
loyang 9" bulat

Bahan-bahan

20 keping biskut cream crackers
85 gm.tepung gandum
1 cawan gula pasir
3 biji telur
710 santan atau susu segar
secubit garam
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil pandan emulco/pewarna hijau
1 sudu kecil coklat emulco
1 sudu kecil esen vanila
sedikit bijan untuk tabur

Cara membuatnya

Panaskan oven 180'C.Sapukan loyang dengan mentega.
Kisarkan semua bahan kecuali,bijan ,pewarna esen vanila dan coklat emulco.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
Satu bahagian di letakkan pandan emulco dan pewarna hijau.
Satu bahagian lagi,asingkan satu senduk dan letakkan coklat emulco .Baki adunan di letakkan esen vanila.
Tuangkan adunan vanila ke dalam loyang.
Tompok-tompokkan adunan yang berwarna coklat ke atasnya dan buat corak marble .
Bakar di dalam oven sehingga permukaan atas kelihatan keras sedikit(lebih kurang 15-20 min.)
keluarkan dari oven dan tuangkan adunan hijau pula.Taburkan bijan di atasnya.
Bakar semula di dalam oven selama 45 minit atau sehingga permukaan atasnya keperangan.
Setelah masak ,biarkan bingka sejuk sebelum di potong.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...