followers

salji

waktu

bird terbang

Wednesday, January 1, 2014

CONGO BAR


pestime buat congo Bar... akak suka rasanya... dalam gambar ni texture nampak seperti kering je tapi sebenarnya ia moist jer... untuk pengetahuan sebenarnya Congo ni akak ambil gambar ketika baru saja kuarkan ia dari peti ais.. bila kita biarkan ia sekejab barulah ia moist...

CONGO BAR
10x10

Bahan²

220 gm gula perang _ ( Diana guna gula perang yang warnanya gelap sedikit tu )
150 gm mentega
3 biji telur
1 camca teh esen vanila
315 gm tepung serba guna
2 1/2 camca teh serbuk penaik
1/2 camca teh garam
300 gm serpihan coklat
Sedikit walnuts yang dicincang kasar _ ( Saja Diana tambah )
Kepingan badam secukupnya _ ( Diana tukar kepada ~ Walnuts secukupnya )

Cara²
Ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam.. Ketepikan.
Campurkan gula perang bersama mentega di dalam mangkuk besar dan kacau rata ( menggunakan whisk ).
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
Kemudian bubuh esen vanila dan gaul.
Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam yang telah diayak tadi dan kacau lagi.
Bubuh serpihan coklat serta walnuts cincang dan gaul rata menggunakan spatula.
Tuang adunan ke dalam loyang yang beralas kertas minyak dan berlengser mentega serta d taburkan sedikit tepung.
Ratakan adunan dan susunkan walnuts atau kepingan badam di atasnya.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...