followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, January 9, 2014

DONUT JAGUNG


donut yang x guna acuan.. nampak x sama saiznya.. hehehe.. apa apa pun sedap dan terasa jagungnya... akak buat 1/2 dari adunan saja...

DONUT JAGUNG

T-cherHas


Bahan-bahan ( 15 biji )

1/4 kg tpg gandum
1/4 paket yis mauripan (6 gm)
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan air suam
1/2 sudu besar gula
secubit garam
1 sudu besar mentega/marjerin
1 biji kentang direbus dan dilecek.
1/4 tin jagung manis krim(sweet corn cream)

Cara-cara

Rendamkan yis dlm air suam dan susu pekat.Biarkan sebentar hingga yis kembang.
Letakkan tpg gandum dlm dulang/talam besar.Masukkan gula dan garam.Gaulkan.
Masukkan mentega dlm tpg tadi.Gaul sehingga sekata dan menjadi breadcrumbs.
Masukkan ubi kentang , jagung manis dan gaul sekata.
Masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit sambil mengaul dan menguli adunan.
Uli sehingga tidak melekat di tangan dan doh jadi licin.
Ambil sedikit adunan doh,leperkan,tarik ke belakang dan jadikan bulat-bulat kecil. Rehatkan sebentar/biar kembang.
Buat lubang di tengah dgn jari dan jadikan bentuk cincin.
Gorenglah dlm minyak yg telah dipanaskan dgn api perlahan. Guna lidi sate utk membalik dan mengangkat donat.
Salut dgn gula halus atau gula aising setelah donat sejuk.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...