followers

salji

waktu

bird terbang

Thursday, January 2, 2014

BOXING CHICKEN


dah selalu buat ayam ni.. kat sini... ayam ni amat menarik jika dihidangkan di meja pengantin... dan rasa pun sedap..

BOXING CHICKEN

Bahan-bahan:

8 - 10 ketul kepak ayam 
3 ulas bawang putih 
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar akar ketumbar yg ditumbuk
sedikit garam
1 biji telur ~ dikocok
serbuk roti secukupnya
minyak

Cara-cara:

Kepak ayam dipotong, ambil bahagian atasnya sahaja iaitu bahagian yg banyak isi (boleh juga dibeli bahagian drummet yg telah siap dipotong).
Hiris sedikit bahagian hujungnya dan tarik isinya ke bawah (jangan sampai putus). Ketepikan.
Tumbuk bawang putih hingga lumat dan campurkan dengan kesemua bahan lain kecuali telur, serbuk roti dan minyak.
Gaulkan hingga sebati.
Perapkan ayam bersama bahan-bahan tadi lebih kurang 30 minit.
Celupkan ayam ke dalam telur dan golekkan ayam pada serbuk roti hingga rata.
Kemaskan sambil mengepal isi ayam tersebut. Buat hingga habis.
Kemudian goreng ayam tadi dalam minyak yg telah dipanaskan.
Goreng hingga masak dan keemasan warnanya.
Angkat dan toskan.

Hidangkan Boxing Chicken ini bersama sos cili thai atau sos cili kegemaran masing-masing.

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...