followers

salji

waktu

bird terbang

Monday, December 5, 2011

KEK COKLAT MOIST PUDING KARAMAL


Ternampak saja kek ni kat fb dan beberapa blog terus tergoda nk cuba.. ternyata x rugi mencubanya... sedap sangat! kek ni akak bawa ke rumah kenduri kawan untuk makan makan setelah penat bergotong royong menyempurnakan majlis kenduri salah seorang dari grop "rakan kenduri muafakat" di tempat kami..


RESIPI KEK COKLAT MOIST PUDING KARAMEL
loyang 9in

BAHAN A: UNTUK KARAMEL
2 sb gula castor

BAHAN B: UNTUK PUDING
1 tin susu cair
3 biji kuning telur + 2 biji telur
70 g gula castor
beberapa titik esen vanila

BAHAN C:
1 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko*
1 sk baking powder*
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu pekat manis
1cawan susu coklat (akak guna susu plain)
4 kuning telur

BAHAN C:

1/2 cawan gula castor
4 biji putih telur
1 sb cream of tar tar


BAHAN A: masukkan gula dalam loyang, masak atas api biar sampai perang (jangan hangus nanti pahit pulak) bila gula dah perang dan cair tutup api.. lenggangkan loyang untuk meratakan karamel tadi (jangan guna sudu atau senduk kerana karamel akan cepat mengeras terlekat pulak sudu tu nanti) ketepikan.
# cara akak - letak gula dalam loyang terus masukkan dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu.. gula akan mencair dengan sendiri.

BAHAN B: satukan semua bahan dalam bekas, gaul sebati (jangan sampai berbuih nanti puding x cantik) gaul dengan garpu dan ketepikan.


BAHAN C: ayak bahan bertanda * satukan semua bahan dalam bekas , pukul sebati (sampai betul betul licin


BAHAN D: pukul telur sampai berbuih, masukkan gula dan cream tar tar (guna high speed) pukul lagi sampai kaku/bertanduk/terbalikkan adunan x jatuh


masukkan 1/2 bahan D ke bahan C gaul rata (kaup balikkan) masukkan sampai habis bahagian bahan D ke dalam bahan C.. gaul sebati (hati jangan kuat sangat nanti kek tak naik)


tapiskan bahan B ke dalam loyang bahan A.. masukkan pula bahan C + D yang telah digaul rata tadi ke dalam loyang yang sama (jangan bimbang adunan tak akan bercampur)


bakar 50 minit (atau hingga masak)
suhu ikut oven masing2 (bakar dengan cara water bath)

2 comments:

  1. sedapnye..sy mmg giler kalau tengok kek coklat ni...:)

    ReplyDelete
  2. kak sy terliur...kihkihkih...nanti nak try buat la harap2 jadi la cam kek akak ni....

    ReplyDelete

poster salam sayang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...